Jag har helt och hållet snöat in på surdegsbröd just nu. Grundreceptet till det här brödet hittade jag i Leilas kokbok, hon använde sig dock av en surdeg av råg och jag har bara en surdeg av vete men det gick faktiskt jättebra ändå
Ett fantastiskt gottoch neutralt bröd som passar till det mesta. Lättbakat är det också. lördag morgon, så mata surdegen på fredag morgon, gör degen på fredag kväll och grädda det på lördagmorgon
Det är få saker i brödväg som är godare än ett riktigt färskt ochgottsurdegsbröd. Vi jäste våra bröd i jäskorgar (därav det fina randiga mönstret som syns på vår limpa) ochhoppade över steget med att skära ett rutmönster
Blanda i salt, socker, olja, all rågsikt samt vetemjöl , spara lite till utbakningen. Häll 8 dl kokande vatten över havregrynen i assistenten. Lös upp jästen i 2 dl ljummet vatten och häll i det och surdegen. Baka ut till 3 limpor, antingen i smordabrödformar eller lägg de på bakplåtspapper på långpanna. Sätt in bröden längst ner i 175 graders ugn i 1 timma, eller sätt i termometersom ska bli 98 grader. 8 dl kokande vatten. 2 msk socker. 1 dl rapsolja
Det är ju så gott med färskt surdegsbröd, älskar när kanten är lite knaprig, supergott. Nu har jag för första gången testat min nya assistent Ankarsrum som jag vann i en tävling för några veckor sedan
Jag bakade Ingeborgssurdegsbröd efter ett recept som jag hittade på matklubben. Förra gången som jag bakade bröd med min hemmagjorda surdeg överträffade slutresultatet min förväntan
Rör ihopoch täck med plastfolie. surdegsblandingen som stått över natten. Rör ut jäst och vatten i surdegsblandningen och sedan resten av ingredienserna
När jag bakar bröd nu för tiden försöker jag så ofta det går att använda Wästgötarnas mjöl. Det positiva med dom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedel ochkonstgödseloch de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren
Kör degen med degkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt. Slå upp på lätt mjölat bakbordoch vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar. Grädda i 250° i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200° och grädda brödet i 30-40 minuter (varmluft 175°). Gör en fördeg av 1 msk surdegsstart, 100 g vetemjöl, och knappt 100 g vatten 30-35°, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep. och max 32°. 15 g (2 tsk) mörk brödsirap (jäser bort). 7 g (drygt 1 tsk) rapsolja (eller annat matfett)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.