Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev (ej i maskin). Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med plastfolie
Tillsätt saltet och blanda i grahams- och rågmjölet. Ca 4½ dl rågmjöl. Värm vattnet och mjölken till fingervärme, ca 37 grader, och häll i spadet i degbunken
Blanda in rågsikt, rågmjölet och vetemjölet, lite i taget. Det var verkligen länge sedan jag gjorde ett "vanligt" bröd men det är något visst medsurdegsbröd
Lägg mjöl, jäst, olja och salt i matberedarskålen med plastkniven monterad. Värm vattnet till 37º och häll i påfyllningsröret och kör maskinen i ca 2 minuter, tills degen blir smidig
Nagga tekakorna med en gaffel och låt jäsa till dubbel storlek, eller ca 30 min. Jag har minne från då jag var liten av min mammas tekakor som var otroligt goda
Jag har mest bakat matbröd med jäst den senaste tiden, men fick lust att göra ett bikarbonatbröd. Jättegott, saftigt och lättbakat är det, men behöver lång tid i ugnen
Eftersom barnen inte gillar stenhård kanter lägger jag brödet på ett galler – men med en duk över. Idag lät jag mig inspireras av mitt allra första surdegsbröd, som i sin tur var inspirerat av ett bröd av Jan Hedh
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.