1
överföringsark (dekorark med mönstertryck gjort i kakaosmör, finns att köpa på nätet eller hos bagerigrossister)
11 dl
kakao
12 dl
strösocker
13 dl
vatten
12 msk
kakaonibsChokladpastej: Lägg plastfolie i en avlång terrinform.
1 Hacka
och smält chokladen i ett varmt vattenbad tillsammans med smör och honung. Rör om så att allt blandas väl. Ta av från vattenbadet.
1 Separera
äggen. Vispa upp äggvitorna till ett skum.
1 Rör
ner äggulorna i chokladsmeten. Vänd i de uppvispade äggvitorna.
1 Häll
upp smeten i formen och sätt in i frysen i minst 5–6 timmar, gärna över natten.
1 Marängtäcke:
Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin.
1 Koka
vatten och socker till 121 grader. Börja vispa upp äggvitan i hushållsmaskinen eller med en elvisp när sockerlagen har kommit upp i 110 grader. Häll i sockerlagen i en fin stråle, vispa under tiden. Fortsätt vispa i ett par minuter, sänk sedan hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
1 Fyll
upp i en spritspåse, gärna med en St Honoré-tyll (rund tyll med skåra på sidan som ger en droppformad form).
1 Chokladdekor:
Lägg överföringsarken med den ojämna mönstersidan uppåt på en plåt.
1 Finhacka
chokladen och smält två tredjedelar till 50–55 grader.
1 Häll
i resten av chokladen och rör tills all choklad smält och tills temperaturen är 27–28 grader. Värm sedan upp chokladen till 31–32 grader.
1 Häll
chokladen på överföringsarken, bred ut till ett jämnt lager med en palett.
1 Skär
i portionsbitar innan chokladen stelnar helt.
1 Dra
bort överföringsarket (mönstret är kvar på chokladen).
1 Chokladsås:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt såsen sjuda tills den börjar tjockna, cirka 5–10 minuter. Tänk på att såsen tjocknar när den kallnat.
1 Servering:
Ta ut chokladpastejen ur frysen, skär upp den i 2–3 centimeter breda skivor. Ringla chokladsås på tallrikar. Lägg på chokladpastej. Spritsa på marängen. Bränn med en gasolbrännare. Lägg på en chokladdekor och strö på kakaonibs.
Fortsätt därefter att vispa med något lägre hastighet tills marängen svalnat. 1Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett skum. 1Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning tills du får en styv och glansig maräng
Ta en bunke av rostfrittstål och vispa äggvitan med citronsaften till ett hårt skum. Där var italienskamaränger en del av rätten och jag lovade att det receptet skulle komma upp här på bloggen en annan dag
När jag gör tårtor så brukar jag oftast spackla mina tårtor med fransk maräng smörkräm (recept här). Nu är det dax för Ramadan men jag har inte slutat med bakningen för det
Bränn av marängenmed en brännare. Vispa under tiden äggvitor på medelhög hastighet. Italienskmaräng är gott att ha till mycket - till pajer, glassbomber, desserter och andra bakverk
Bränn sedan av marängen lite med en brüleebrännare. Citronpajer finns det massvis med olika recept på. Bränn sedan av marängen lite med en brüleebrännare
Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer. Italienskmaräng. Fortsätt vispa på max någon minut och sänk till mellanfart och vispa tills marängen är sval
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.