2 st
gurka 1 liter yoghurt, (fet och kraftig t.ex bulgarisk el. turkisk)
4 st
vitlöksklyftor
1 tsk
vitvinsvinäger 0,5 dl solrosolja, eller rapsolja salt 2 dl vatten, kallt
0,5 dl
dill, hackad 1 dl valnötter, hackade Det här är en kall soppa som ska smaka mycket vitlök. Serveras bäst med några isbitar och svalkar gott en het sommardag.
Den här soppan får man ofta i Bulgarien serverad med pitkabröd och kanske en shopska salata före. Om man vill göra soppan vegetarisk tillsätter man mer linser, utesluter köttet och använder grönsaksbuljong
Häromdagen gjordes en asbra linssoppa här i hushållet på vinden. En linssoppa från Vår kokbok. Gjorde dock lite ändringar pga av att jag inte hade alla ingredienser hemma och inte pallade gå och handla dem
Den bulgariska fårosten är mildare och krämigare i sin konsistens än den grekiska varianten, den passar även perfekt som frukostost om du vill ha lite medelhavstema
200 g fetaost (gärna bulgarisk eller grekisk fetaost) 200 g riven mozzarella 200 g riven ost (gärna en med mycket smak, som västerbottensost eller cheddarost) 2 ägg Salt efter smak Tillsättning till avlånga bröd
En rätt med kokt pasta som värms i yoghurt och som serveras med mynta och en yoghurtsoppa med mynta som särskilt barn är förtjusta i och som i smaken påminner om den makaronivälling som mamma gjorde när jag var liten på överblivna makaroner och mjölk
Smulad bulgarisk fetaost. Söndagkväll och helgen börjar lida mot sitt slut. Det är dags att packa dagisväskan för lillgrabben och själv börja fundera på kommande vecka
Då är jag igång. Matkassen från Matkasseguiden och Middagsfrid har anlänt. Redan på förhand måste jag säga att det är en viss känsla av lyx att få mat levererad direkt hem till dörren
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.