Jag har ibland köpt torkade aroniabär att blanda i mysli eller bröd, eller pulver för att göra smoothien extra nyttig, men jag hade aldrig stött på dem "live" förrän jag hälsade på vännerna Stina och Åke i Luleå i höstas
Aroniayoghurten var något jag blev sugen på till frukost och gjorde en härlig mix med 1/2 dl aroniasylt, 1 msk kokosolja, 1/2 msk kokossocker, 2 dl kokt pumpa, kanel, nejlika, 1 dl mandelmjölk och 1/2 msk chiafrön. 1/2 dl aroniasylt
Fast vi åt den med aroniasylt. Hönsfrikassé med aroniasyltHönsfrikassé450g broilerfiléer. 3 medelstora morötter10 korn vitpeppar2 blad lagerblad8 dl vatten1-2 dl vitt vin2 rikligt med smör att steka i2 msk vetemjöl5-6 dl kokspad1-2 tsk curryris eller potatisAroniasylt eller svartvinbärsgele
På helgen kan man lägga i en tesked hemgjord aroniasylt om man vill däremot. Vi hade en liten diskussion runt lunchbordet härom dagen på jobbet, om huruvida man har koll på vad maten man köper innehåller och om man alls läser innehållsförteckningarna
Därefter ska aroniasylten stå till sig en vecka innan den serveras. Aroniasylten ska ha en hållbarhet på ett par månader utan konserveringsmedel samt under den tiden förvaras svalt
 För en riktig gotländsk känsla serveras salmbärssylt, men här hemma blir det hemkokt julkryddad aroniasylt  som är lite kärv i smaken och tar ner sötman något
För en riktig gotländsk känsla serveras salmbärssylt, men här hemma blir det hemkokt julkryddad aroniasylt som är lite kärv i smaken och tar ner sötman något
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.