Att göra en stor deg och sen dela upp den och smaksätta är både lätt och sparar tid. Här kommer 10 sorter som är gjorda på en deg. Degen11dl vetemjöl500g smör eller margarin5tsk bakpulver3msk vaniljsocker4dl. 11dl vetemjöl. 3msk vaniljsocker
Grunddeg250 g smör, rumsvarmt 6 dl vetemjöl 1 dl florsocker 1 msk vaniljsocker. 1Småkakor med mörk choklad och flingsalt70 g mörk choklad, grovt hackad flingsalt. 1Syltkakor80 g hallonsylt. 1Chokladkakor2 msk kakao ägg salt vatten pärlsocker
Det finns en deg man kan göra många goda sorterskakorav och det är mördeg. Blanda inte ihop den med smördeg som är den deg du bakar paj och wienerbröd av
Dela degen i två delar och börja med att göra den vita schack-delen genom att baka in vaniljsockret. (Gräddning sker i 200°C eller 175°C varmluft). 1 dl socker
Bearbeta dem tills de består av fina smulor. Förvärm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en bakform med måtten 32,5x22,5 cm, ställ den åt sidan. Mät upp 320 g smulor. Grädda i 15 till 18 minuter eller tills kanterna är gyllenbruna. Lagra dem väl täckt i rumstemperatur eller frys dem i upp till 3 månader. 140 g hackad halvsötad choklad. 140 g kokosflingor. 115 g grovhackade valnötter. 1 burk sötad kondenserad mjölk
Det måste vara en av de absulot enklaste kakor/desserter man kan göra. Jag har haft en burk kondenserad mjölk liggandes sedan i julas, då jag skulle haft den till ett par kolor jag hittade i ett nummer av Donna Hay, men så blev de aldrig gjorda
Nu hittade jag ursprungsreceptet i mormors gamla "Sju sorterskakor". 3 dl av alla ingredienser, 1 tsk av varje krydda, lite bikarbonat, blanda och in i ugnen. Mjuk pepparkaka utan matfett och ägg3 dl havregryn3 dl vetemjöl3 dl strösocker3 dl mjölk1 tsk kanel1 tsk ingefära1 tsk kardemumma1 tsk nejlikor2 tsk bikarbonatSmöra och bröa en avlång form. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 minuter. 3 dl av. 1 tsk av. 3 dl havregryn. 3 dl vetemjöl. 3 dl strösocker. 3 dl mjölk. 1 tsk kanel. 1 tsk ingefära. 1 tsk kardemumma. 1 tsk nejlikor. 175 grader ca. 30 minuter
Idag bjuds det på fem sorterskakor här i Laggårn. Rödvinbärssnittar, Tessans stora chokladkaka, Småkakor med polka och choklad, Carros vaniljmums och Karros kaka
Mjöla bordet och kavla ut degen några mm tjockt, tryck ut formar eller skär rutor/rektanglar. Blanda salt, mjöl, kaffepulver och kardemumma och rör ner i smör-smeten tills det blir en deg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.