Touchoftaste
Touchoftaste
Touchoftaste
Kom igen Matsverige, nu lyfter vi smaken - Vi står för recepten, du står för matlagningen!
Planera nyårsfesten

Planera nyårsfesten


Det låter kanske lite tråkigt, men hemligheten bakom en lyckad fest är förberedelserna. Som värd eller värdinna ska du inte bara stå vid grytorna utan det viktigaste är att du hinner umgås med gästerna och ha kul.
Här får du tips steg-för-steg hur du kan räkna ner till en ovanligt skön och rolig fest., för alla.

1 vecka innan

Börja med att sätta dig ner i lugn och ro ca en vecka innan själva festkvällen för att planera. Skriv ner vad som ska göras och bocka sedan av på listan efter hand. Det tar bort stressen att du ska glömma bort något.

När du ska skapa menyn för kvällen kan du göra det enkelt och gott för dig genom att ta någon av våra nyårsförslag. Vi tipsar även om goda drycker som passar till. Glöm inte bort alternativ till barnen och till vuxna som inte dricker alkohol.

Skriv sedan en inköpslista efter menyn. Vilka råvaror ingår i rätterna, hur mycket av varje behöver du? På så sätt missar du inga ingredienser. Glöm inte fina servetter, ljus och annat som får kvällen att glittra.

2 dagar innan

Nu börjar festen närma sig, dags att göra stämma av listan igen. Vilka maträtter kan förberedas i förväg, kanske även efterrätten? Planera in detta i ”att göra dagen innan”. Då kan du även fundera på om något kött ska marineras över natten, om något ska tinas upp i kylen, dryck ska läggas på kylning osv. Har du is i frysen? Om inte så är det bra att fixa detta redan dagen innan.

1 dag innan

Försök att städa dagen innan. Kör eventuellt en runda med dammsugaren eller dammtrasan på festdagen, men lämna den allmänna städningen och undanplockningen till dagen innan. Du ska ju ha energi över till festen!

Kommer det barn på kalaset? Plocka fram lite filmer, pyssel, godis och spel. Glada barn = Glada föräldrar.

Rensa i hallen och se till att det finns tillräckligt med galgar eller krokar för gästerna att hänga sina jackor på. Förbered eventuell musik, eller ta vår nyårsbubblande spotifylista.

Nyårsafton!

Duka bordet på morgonen så du har det klart. Börja med den mat som tar längst tid att laga eller sådant som kan göras några timmar innan för att sedan vänta i kylen. Glöm inte bort dig själv mitt i alltihop! Avsätt minst en timme för att fräscha upp dig själv innan gästerna kommer. Och kom ihåg att äta något innan så att du har lite energi kvar. Sen är det bara att ta på dig den allra finaste stassen och hälsa alla välkomna med en god drink.

Nu kan festen börja!

Populära recept