Dubbla tiden om du knådar för hands. 1 Lös jästen i degvätskan och blanda alla ingredienser förutom russinen, långsamt i 3 minuter, öka hastigheten och blanda i 10 minuter. 2 Ta upp och känn om degen är elastisk, går den sönder blandar du degen en stund till. 3 Häll ner russinen och blanda långsamt i 30 sekunder. 4 Tag ut degen på lätt mjölat bänk, knåda den rund och låt den vila i 20 minuter övertäckt med plats eller bakduk. 5 Dela degen i ca 30 bitar ochforma dem runda och pensla varje bulle med vatten och tryck ner i pärlsocker (det gör inget om bullen blir platt) sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper. 7 Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 225 °C. Ingredienser 50 g (1 pkt) KronJäst för söta Degar, färsk 500 g (5 dl) mjölk, ljummen 1000 g (ca 16,7 dl) vetemjöl special 200 g smör, rumstempererat 180 g (2 dl) strösocker 9 g (1,5 tsk) salt 10 g (1 msk) kardemumma, grovmalen 300 g (5 dl) russin Toppingpärlsocker Pensling vatten
Det blev ett gäng saffransbullar med fyllning av mandelmassa och vanilj. Underbart goda. Receptet (ursprungsreceptet, har små ändringar) är Roy Fares och jag brukar följa hans råd om att göra en fördeg för saftigare och mer hållbara bullar
5 dl vispgrädde500 g mascarpone1 dl strösocker1 krm vaniljpulverfinrivet skal från 1 citron1/2 dl färskpressad citronsaft2 liter färska jordgubbar2 dl koncentrerad flädersaft200 g savoiardikexcitronmelissochflorsocker att dekorera med
Och det är även jag. Här har jag gjortchokladkakor där jag använt chiafrö (blandade med lite vatten) istället för ägg eller smör, och det gör att kakorna håller ihop