Häll i krossad tomat, vatten, balsamvinäger, dijonsenap, paprikapulver, salt och svartpeppar, låt puttra i ca 15 min. Häll grädde i såsen och koka upp, låt sjuda långsamt i ca 5 min
Det kanske kan behövas någon extra minut i ugnen. Samt att man måste vara noggrann med tiden, det ska vara exakt 18 minuter, inte en minut mer eller mindre. Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter. 18 minuter i vår ugn var definitivt inte rätt
2 - 3 tsk afrikansk riskrydda - börja med den mindre mängden1 stor, skalad och hackad vitlöksklyftaca 3 msk rapsoljaca 350 - 375 g färdigkokt kallt risca 75 g frysta ärtor100 g spetspaprika - vanlig går också bra400 g oskalade räkor½ påse babyspenat eller ruccola2 msk hackad persiljalite Himalayasalt från kvarnTina och skala räkorna om de varit frysta. Lägg även i ärtorna, lägg på ett lock, och låt det stå ca 5 minuter på svag värme
Blanda omsorgsfullt och låt marinera minst en timme. Bara fem minuter. Låt stå på stekvärme några minuter, sänk sedan till kokvärme och låt ånga ca 45 minuter
Det kommer gå väldigt snabbt tills bubblorna kommer (någon minut), eftersom kastrullen redan är varm, så om man inte har en kastrull som har glas lock så får man lyfta locket och kolla då och då
Låt det dra i minst 30 min. Lägg undan från plattan och koka upp ca 2 liter vatten med 1,5 msk salt i en gryta(helst teflon), häll i riset och koka upp, låt kokas i 3-4 minuter. Den ska dra i ca 15 min. smält ca 2 msk smör och 1 msk olja i en liten kastrull och sedan häll i berberies och stek 1 min, häll på saffran och socker och 2 msk vatten, låt koka i ett par sekunder
Andra vanliga kryddor i Iran är kanel, kardemumma, koriander, ingefära, kummin och gurkmeja. Vattnet hälls sedan bort och riset läggs försiktigt ner i kokande vatten och kokas bara några få minuter till att riset har vuxit sig långt men fortfarande har en hård kärna inuti
1 tsk spis kummin. Låt bryna köttet på medelstor värme i 10 minuter. För lamm tar det ungefär 1h 20min. 20 min innan grytan är färdig tillsätt gröna vindruvor och olivolja
Vår och sommar görs det väldigt lite soppa här hemma men under höst och vinter blir det nästan en gång i veckan och denna soppan är en av mina favoriter