Bernaisesåsen (Sauce Béarnaise) kommer ursprungligen från området Béarn i sydvästra Frankrike där den har använts till deras inhemska mat sedan urminnes tider, den gjordes dock med olja istället för med smör
Mät upp mjölet i en bunke, lägg i kylskåpskallt Milda skuret i mindre bitar. Finfördela fettet i mjölet, med en gaffel, fingertopparna eller i en matberedare, till en smulig massa
Värm mjölken fingervarm, 37°C. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter. Häll över lite av den ljumna degvätskan och rör tills jästen löst sig helt
Koka pastan enligt anvisning på paketet. Dela tomaterna i halvor. Häll matfett i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller ett par steg under högsta läget
Låt ströbröd och mjölk svälla 5 minuter i en bunke. Stek löken gyllenbrun. Blanda lök, ägg, salt, peppar och färs med ströbröd, olivhack och timjan, blanda väl
Skär kylskåpskallt matfett i små bitar. Lägg mjölsorterna, matfett, salt och timjan i en skål. Finfördela matfettet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa