Botten:
1. mixa kexen fint tillsammans med kanelen. smält smöret och mixa ner det i kexblandningen. smeten ska likna blöt sand i texturen, addera mer smör eller mer kex om du inte är nöjd
2. tryck ner kexen i en pajform (23 cm diameter) i botten och längs med kanterna, platta gärna till med ett objekt som är slätt, tex. ett glas. grädda pajskalet i tio min i 175 grader
Fyllning
1. hacka chokladen och lägg i en skål. koka upp mjölken tillsammans med kaffet, kajennpepparn och kanelstängerna. ta bort från värmen och låt stå i en kvart, plocka bort stängerna.
2. Blanda äggen, äggulorna, farinsockret, vaniljsockret och majsenan. värm upp mjölken.
3. temperera äggen: häll i lite av mjölken i äggen och blanda, addera lite till av mjölken. häll sedan äggen in i kastrullen med återstående mjölk. man tempererar så att det inte blir äggröra av äggen.
4. ställ tillbaka kastrullen på värme och värm under omrörning tills krämen tjocknar.
5. häll den varma krämen över den hackade chokladen och addera smöret, låt stå i cirka 1 minut innan omrörning till slät smet. häll krämen i pajskalet och låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över natt
Hacka och stek löken på medelhög värme till den är glansig. Skär korven i bitar och strimla paprikan. När löken är stekt läggs den åt sidan, lägg nu i korv och paprika i pannan och stek tills korven fått färg och paprikan mjuknat något
Blir man lycklig av choklad. Nu kan jag inte svara för vad ni andra blir glada av, men jag blir fullkomligt salig av denna underbara gudagåva…Vispa ihop en len chokladkräm och släng ned denna i en smäktande kolakaksbotten
Nu testade vi Rosendals kryddiga pepparkakor och testbakarna låter hälsa att degen smakar ljuvligt. ) De är verkligen riktigt kryddiga, men tappar lite bettet efter vändan i ugnen
Julmaten är uppäten och vi har fått nog, idag blir det en klassiker i Crock-Pot - nämligen köttfärssås med en massa gott som behövde räddas ur kylskåpet
Så idag blev det en billigare hemlagad och kryddig köttfärssoppa med rotgrönsaker. I helgen blev det faktiskt lite krogen för hela slanten med ett besök på Jimmys Steakhouse i Stockholm
Höst är äppelmostider och ju regnigare morgnar den bjuder på desto kryddigare äppelmos behöver man. Ta av från plattan och rör i sockret tillsammans med kanel och ingefära (rör i lite i taget och smaka av för att få önskad kryddighet – jag använder ca 2 tsk kanel och 1 tsk ingefära). Kryddigt äppelmos ca 3 kg äpplen
Ta bort skinnet från klubborna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Blanda samman crème fraiche med chilisås, fransk senap, curry, sambal oelek, vitlök, salt och svartpeppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.