Kryddig chokladpaj
beccaivarsson
beccaivarsson

Kryddig chokladpaj

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Botten
  • 250 g Digestivekex
  • 1 tsk kanel
  • 110 g smör
  •  
  • Fyllning
  • 300 g mörk choklad
  • 3,5 dl mjölk
  • 0,75 dl kaffe
  • 1 g kajennpeppar
  • 3 kanelstänger
  • 2 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 dl farinsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk majsena majsstärkelse
  • 20 g smör
  • Ev grädde samt bär till servering

Beskrivning

    Botten:
    1. mixa kexen fint tillsammans med kanelen. smält smöret och mixa ner det i kexblandningen. smeten ska likna blöt sand i texturen, addera mer smör eller mer kex om du inte är nöjd

    2. tryck ner kexen i en pajform (23 cm diameter) i botten och längs med kanterna, platta gärna till med ett objekt som är slätt, tex. ett glas. grädda pajskalet i tio min i 175 grader

    Fyllning
    1. hacka chokladen och lägg i en skål. koka upp mjölken tillsammans med kaffet, kajennpepparn och kanelstängerna. ta bort från värmen och låt stå i en kvart, plocka bort stängerna.

    2. Blanda äggen, äggulorna, farinsockret, vaniljsockret och majsenan. värm upp mjölken.

    3. temperera äggen: häll i lite av mjölken i äggen och blanda, addera lite till av mjölken. häll sedan äggen in i kastrullen med återstående mjölk. man tempererar så att det inte blir äggröra av äggen.

    4. ställ tillbaka kastrullen på värme och värm under omrörning tills krämen tjocknar.

    5. häll den varma krämen över den hackade chokladen och addera smöret, låt stå i cirka 1 minut innan omrörning till slät smet. häll krämen i pajskalet och låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över natt

    Servera gärna med grädde och friska bär.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.