Italiensk club sandwich
carin-52
carin-52

Italiensk club sandwich

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 12 skivor formfranska, grovt
  • 30 g smör
  • Kyckling
  • 4 kycklingfiléer
  • 0,25 dl olivolja
  • 3 msk torkad rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • Parmesanmajonnäs
  • 2 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 5 dl neutral rapsolja
  • 3 msk vatten
  • 3 dl parmesanost, fint riven
  • salt
  • svartpeppar
  • Rödlök
  • 6 rödlökar, halverade och tunt skivade i halvmånar
  • 50 g smör
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • Potatis
  • 500 g fast potatis
  • 1 msk bakpulver
  • salt
  • 2 msk torkad rosmarin
  • Sallad
  • 0,5 salladshuvud
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 gurka, kärnhuset urgröpt
  • balsamvinäger
  • olivolja, av god kvalitet
  • salt
  • svartpeppar
  • 8 salladsblad
  • 1 burk soltorkade tomater

Beskrivning

    Recept från:
    https://www.koket.se/italiensk-club-sandwich

    Sätt ugnen på 225 grader.
    Börja med att värma en panna med smöret till rödlöken. När smöret har smält, lägg i den skivade rödlöken och stek i några minuter tills löken har börjat mjukna. Häll sedan i det röda vinet, rödvinsvinäger och strösocker. Blanda runt ordentligt och låt koka på låg värme tills all vätska har dunstat och löken har karamelliserat ordentligt och blivit mjuk.
    Skala potatisarna och skär dem i små bitar, ca 1,5 x 1,5 cm. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och häll i rikligt med salt samt bakpulvret. När vattnet kokar, lägg i potatisen och koka tills potatisarna är mjuka rakt igenom. Häll sedan av potatisen i ett durkslag, låt rinna av och ånga av. Lägg potatisarna i en skål, skaka om ordentligt tills de har fått en nästan lite mosad yta. Placera sedan potatisarna på en ugnsplåt, det ska finnas lite luft mellan varje potatisbit så att de kan bli jämnkrispiga. Ringla på lite olivolja och flingsalt och placera sedan plåten mitt i ugnen. Rosta till gyllenbruna, ca 15-20 minuter, vänd runt dem då och då så att de blir ordentligt brynta och krispiga runt om. Ta sedan ut plåten och låt potatisen svalna lite. Strö rosmarinen på potatisen. Klara att servera.
    Gör parmesanmajonnäsen genom att lägga ägg, senap, olja, salt och peppar i en smal hög behållare. Sätt ner en stavmixer i botten av behållaren och mixa utan att röra staven, bladen ska vara mot botten av behållaren (som ska vara precis större än själva stavmixhuvudet). Efter ett tag så börjar det bli en emulsionen, rör då försiktigt stavmixern uppåt och sedan igenom vad som nu ska ha blivit en majonnäs. Lägg majonnäsen i en skål och blanda i all parmesan och ev. några matskedar vatten om den blir för tjock.
    Stek bröden i smör i en stekpanna till krispiga och gyllenbruna i omgångar.
    Salta och peppra kycklingen rikligt innan du kryddar med rosmarinen. I samma stekpanna som brödet stektes i, häll i olivoljan och stek kycklingen på medelhög värme på båda sidorna, innertemperaturen ska vara ca 67 grader (den stiger sen ytterligare några grader). Ta sedan kycklingen från värmen och lägg på en skärbräda. Låt vila i någon minut och skär sedan upp i skivor.
    Dela gurkan på längden och gröp ut kärnhuset. Skär i små tärningar. Skär tomaterna i fyra delar och hacka salladen i små bitar. Lägg allt i en skål och dressa salladen med balsamicovinäger, olivolja, salt och svartpeppar.
    Bygg din club sandwich genom att ta ett rostat bröd, bred på riklig mängd parmesanmajonnäs, lägg på ett salladsblad, lägg sedan på den karamelliserade löken följt av en halv skivad kycklingfilé och sedan ett par soltorkade tomater. Lägg sedan på en ny skiva bröd och följ samma process igen tills du har en två våningar stor smörgås. Gör sedan om processen tre gånger till så att du tillslut har fyra stycken italieninspirerade club sandwichar.
    Servera smörgåsarna med salladen, de krispiga potatisarna och en skål med resterande parmesanmajonnäs. Smaklig spis!

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.