Ptjae - det kan aldrig bli för mycket surdegsbröd. )Detta innehöll dock lite honung vilket tog bort en del av det syrliga i smaken som annars finns i surdegsbörd - det tyckte jag inte om
Lägg i en mjölad brödkorg med skarven uppåt och den släta sidan neråt och täck över med bakduk. Eftersom detta bröd innehåller både surdeg och honung smakar det därför extra gott
I helgen bakade jag ett bröd medhonung och fänkål, vilket skulle sättas på pränt när andan föll på. Min tanke var att baka ett bröd med lite kryddor i och samtidigt göra av med ett par påsar med lite mjölslattar i
När det går fort och det är mjukt och luftigt då har man kommit långt med sitt bröd. I detta brödet har jag valt att tillsätta honung istället för socker och det ger en perfekt sötma men som är lite nyttigare
Eftersom barnen inte gillar stenhård kanter lägger jag brödet på ett galler – men med en duk över. Idag lät jag mig inspireras av mitt allra första surdegsbröd, som i sin tur var inspirerat av ett bröd av Jan Hedh
Jag börjar med en bild på mitt barnbarn Elvira. När jag ( baknörd som jag är ) tog bild på mina nybakade bröd i lördags, så kom hon med sin "mobil" och gjorde exakt likadant
Har den inte gjort det kan du tillsätta lite rivet äpple, en tesked honung, eller en tesked naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur ytterligare en dag
Rör ihop och täck med plastfolie. Häll därefter ut degen på handduk beströdd med rågmjöl, platta ut degen och vik mot mitten, vänd skarven nedåt och låt jäsa ytterligare en timme
Det positiva med dom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedel och konstgödsel och de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren
Kör degen med degkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt. Slå upp på lätt mjölat bakbord och vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar. Värm ugnen till 250° med bakplåt i så den blir het
Täck med plastfolie. 1 tsk + 3 msk honung. Blanda 1 dl rågmjöl, 3/4 dl kallt vatten och 1 tsk honung i skål. Rör ut jästen i 6 dl ljummet vatten, tillsätt salt, honung och surdegen. Sätt ugnen på 250 grader, pensla bröden med lite vatten och strö över frön innan de gräddas i mitten av ugnen. 1 tsk + 3 msk honung
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.