Inlägget Pepparkakssmoothie och tips på mer ”raw” julgodis. 500 ml osötad mandeldryck – kan bytas ut till havredryck. 1-1,5 tsk pepparkakskrydda (kanel, kardemumma, nejlika och ingefära). 5 gr saffran. 500 ml osötad mandeldryck
För det första – det ska vara enkelt. Ni har fått vänta, men här kommer tredje och sista delen i Mias frukt- och gröntskola, som syftar till att inspirera dig att äta mer frukt och grönt
Baljväxter – alltså ärtor, bönor, linser och jordnötter – är fullproppade med viktiga näringsämnen. Få i dig mer baljväxter genom att exempelvis laga Mexikanska bönburgare med basilikaguacamole
jag vet inte vad era kostar men jag har i alla fall aldrig köpt en grillad för mer än en femtilapp). Att kycklingbröstet produceras och säljs i mindre volymer än vår hela grillkyckling påverkar också prisbilden
hummer. Hummerpannacotta. Hummerfond. Ta ur köttet från stjärt och klor och hacka hummerköttet. Hummerfond. Bryn lök, selleri, tomatpuré och krossade hummerskal i smör i en kastrull någon minut
Här kommer tips på lite tilltugg som ni kan bjuda era vänner på till mellon ikväll. Tips på tilltugg. Förra lördagen hade vi gäster hemma och till välkomstdrinken bjöd jag på lite goda tillbehör som är superenkelt att göra
Här kommer jag med några tips på förrätter på nyårs. Rensa hummern och hacka köttet. Västerbottensruta med lax, räkor och rom8 port200 g riven västerbottensost1 rulle kyld smördeg (250 g)3 ägg2 dl crème fraiche1 stor rödlök1,5 dl gräddfilsikrom16 skivor rökt eller gravad lax1 påse räkorsalt och peppardillvippor till garneringSätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. 2 avocado1,5 dl creme fraiche1 vitlöksklyfta0,5 gul lökcitronsaft1 tsk salt2 msk hackad färsk persiljanymalen svartpepparcayennepepparDillolja. Gratinerad hummer med basilika- och parmesansmör2 port1 hummeren klick smör0,5 tomat8 basilikablad1 liten vitlöksklyfta1 dl riven parmesanostsaltBlanda ihop kryddsmöret. Gratinera i 250 grader i ca 7 minuter. Gravad oxfilé med nobissås och sparris450 g hel oxfilé som varit fryst1 msk salt1 msk socker1 tsk svartpeppar2 msk timjanNobissås. 1 ägg1 msk rödvinsvinäger2 dl rapsolja0,5 tsk salt1 tsk fransk senap1 liten vitlöksklyftahackad gräslökLägg ner ägget i kokande vatten och låt koka precis 3 minuter. Kräftsoppa med västerbottensflarn 4-6 port 1 kräftpaket 1 gul lök 1 morot 75 g rotselleri persilja 3 dl vitt vin 8 dl vatten 2 fiskbuljongtärningar 2 dl creme fraiche 3 dl grädde 1 msk tomatpuré 1 knivudd sambal Tina kräftorna och ta loss kräftstjärtarna. In i mikron ca 1,5 minut. Blomkålspannacotta med räkor och rom6-8 st200 g blomkålvatten1 grönsaksbuljongtärning2,5 dl grädde2 gelatinblad2 dl matlagningsyoghurt1 dl hackad dillsalt och pepparGarnering. sikromrödlökräkorev dillKoka blomkålet i vatten med buljongtärningen i 5-10 minuter. Lägg gelatinbladen i vatten i 5 minuter. Parmesankorg med räkor & pesto4 st3 dl grovriven parmesan200 g skalade räkor (500 g oskalade)ruccola4 msk pinjenöttercitron till garneringPestosås. 1 dl creme fraiche5 msk pesto0,75 röd chiliSätt ugnen på 225 grader. 1,5 dl creme fraiche. 0,5 gul lökcitronsaft. 1 hummeren klick smör. 0,5 tomat. 2,5 dl grädde
Har ni några egna recept på smarriga såser få ni mer än gänra dela med er. 4 pers500 g solmogna tomater1 röd chili2 msk riven färsk ingefära250 g sockerrivet skal från 0,5 citron2 hackade vitlöksklyftor2-3 msk vitvinsvinägerSkär tomaterna i klyftor och skär bort kärnhus och skal med en vass kniv. 1 creme fracihe1 kruka basilika1-2 vitlöksklyftorsaltpeppar0,5 parmesanostRiv osten och vitlöken. Basilikasås1 liten burk creme fraiche0,5 kruka basilikaitaliensk salladskrydda1 tsk fransk senapsalt och pepparBlanda ihop allt och klipp ner basilika. Grillsås med Kvibille1 creme fraiche1 msk kalvfond1 tsk sambal0,5 KvibilleostBlanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp, klart. Grillsås med grillad paprika och fetaost3 grillade paprikor1 fetaost1 vitlöksklyfta1 dl creme fraichesaltpepparSätt ugnen på "nuke" (275 grader) och dela paprikorna. Murkelsås0,5 gul lök1 burk murklor6 dl grädde1 grönsaksbuljongtärningen skvätt sojasalt och peppar1 msk sockerljus redningFinhacka löken och stek mjuk i smör. Låt koka i minst 15 minuter. Baba ganousch1 aubergine0,75 dl creme fraiche1 vitlöksklyftapersiljasalt och pepparcitronDela auberginen och lägg den på grillen en stund. In i ugnen på 225 grader och baka den mjuk. 500 g solmogna tomater. 250 g sockerrivet skal från 0,5 citron. 0,5 parmesanost. 0,75 dl creme fraiche
Här kommer fler tips som passar till grillat. Potatis med smakrik fyllning6 stora potatisar350 g champinjoner3 vitlöksklyftor8 tunna skivor rökt fläsk eller bacon100 g smör1 dl grädde1 knippe gräslöknågra nävar riven ostsalt och peppar1. 5. Potatisburgare med bacon och persilja4 port ca (10-12 st)1 kg skalad potatis4 äggulor1 pkt bacon0,5 dl persilja1 vitlöksklyftacitronsaftsaltsvartpepparpotatismjöl till paneringsmör till stekningSkala och koka potatisen. 5cm "rulltårtsbitar". Gratinera i 200 graders ugn i 15-20 min. Potatisgratäng med gorgonzola och päron4 port500 g potatis (gärna marilyn)2 fast päron (gärna anjou, à ca 150 g)1 liten purjolök (à ca 150 g)100 g gorgonzola2 dl riven västerbottensost3 dl vispgrädde1 ägg1 tsk malen muskotsmör till formen1/2 tsk salt1 krm pepparev hackad röd paprika och bladpersilja till garnering1. 5. In i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter. 5 tsk cayenne peppar0. 5 tsk paprikaSaltPeppar1. 5 dl gräddfil Skär potatisen på längden och sedan i halvmånar. Ha i löken i pannan med baconfett och stek tills gyllene, ca 5 min. Potatiskaka med västerbottensost8 port4 smördegsplattor1 påse riven västerbottenost (150g)10 potatisar1-2 vitlöksklyftor1 kruka persiljalite citronsaft3 salladslökarKoka potatisen. Potatisklyftor med feta och timjan4 port800 g potatisoljasaltsvartpeppar1 tsk timjan0,5 dl balsamvinäger200 g fetafärsk timjanGör klyftor av potatisen, på med olja, timjan, peppar och salt. Stek i ugnen 15 minuter i 225 grader. Stek 25 min till under aluminiumfolie. Värm potatisen i 150 grader varm ugn cirka 15 minuter. In i ugnen på 225 grader tills potatisen är mjuk. Rotfruktsgratäng med parmesan4 port6 potatisar3 morötter6 jordärtskockor3 små palsternackor1 rödlöktimjanpersilja5 dl grädde150 g riven parmesanost1 tsk saltsvartpeppar2 stora vitlöksklyftorSkala alla rotfrukter och kör i matberedaren så det blir skivor. Gratinera på 225 grader i ca en timme. Jacksonpotatis4 portioner4 bakpotatisar2 paket bacon5 små salladslökar0,5 kruka persiljaen liten påse västerbottensost0,5 citronen klick smör1 msk rapsoljaPicka potatisen och kör den på full effekt i mikron tills den är mjuk. In i ugnen på 250 grader till osten har smält. Pommes duchesse från Västerbotten4-5 portioner10 potatisar1 äggula0,5 färskost, grekisk vitlök130 g Västerbottenostpersilja0,5 dl gräddesmörKoka potatisarna och mosa dem. In i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. In i ugnen på 225 grader ca 30 minuter, beroende på hur du vill ha dina rotfrukter. 350 g champinjoner. 500 g potatis (gärna marilyn). 1 påse riven västerbottenost (150g). 4-5 portioner. 0,5 färskost, grekisk vitlök
Här kommer en gammal favorit. Kanske en av dom blir dessa godingar – cookie dough tryfflar. Om ni gillar Ben & Jerry’s cookie dough glass så kommer ni älska dessa
2,5 dl grädde. 1,5 dl florsocker. 5 dl vispgrädde. 0,5 dl socker. 5. Sätt ugnen på 150 grader. Klicka eller spritsa ner smeten i stora amerikanska (10 centimeter i diameter) muffinsformar. 5. Ta ut formarna ur frysen 5-10 minuter innan servering. 125 g mörk choklad. 0,5 dl vispgrädde. 125 g smör. 2,5 dl farinsocker. 0,5 tsk bakpulver. 5. In i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter. 250 g kakor med choklad t ex Maryland Cookies. Ställ i frysen ca 15 minuter. 150 g smör, smält. Formen på bilden är ca 18 x 25 cm. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 18 × 25 cm. 5. 5 dl vispgrädde. 250 gram Daim mjölkchoklad. 175 g mjölkchoklad. 0,25 dl socker. 1,75 st gelatinblad. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. 2,5 dl grädde. 1,5 dl florsocker. 5 dl vispgrädde. 0,5 dl socker. 125 g mörk choklad. 0,5 dl vispgrädde. 125 g smör. 1 ägg 2,5 dl farinsocker. 0,5 tsk bakpulver. 150 g smör, smält. 5 dl vispgrädde. 250 gram Daim mjölkchoklad. 175 g mjölkchoklad. 0,25 dl socker. 1,75 st gelatinblad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.