Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Och med så många olika rätter kan vi ju ana att det inte direkt gick på en nanosekund. Lägg degen i en lätt oljad bunke, täck med plastfilm och jäs till minst dubbla storleken
Ta fram och låt ligga i rumstemperatur i ca 5-10 minuter innan du friterar bitarna en och en i en liten kastrull med rapsolja (eller i fritös). 200 g fetaost (välj en med hög kvalitet)
Gillar att bjuda på lite plock med röror till som förrätt. Mezetallriken här består av ”Luis Hummus”, baba ghannouge, vitlöksbröd, vinbladsdolmar och öländska bönchips
Jag blandade friskt traditionella balkan tillbehör (som pite & burek) med persiska recept (kycklingen med saffran och granatäpple strössel är en trogen favorit, Tadiq är en annan men hade inte tålamod att göra den sistnämnda)
Smaksätt med koriander, citronsaft och salt. Fräs chili, vitlök, ingefära och spiskummin i smör-&rapsolja i en stekpanna ca 1 min. 3 msk smör- & rapsolja (för stekning)
Smör- & rapsolja (för stekning). Garnera gärna med strimlad saltgurka. Stek dem i smör-& rapsolja i en stekpanna ca 6 min på varje sida. 2 dl medelhavsyoghurt
Vinbladsdolmar, färska fikon, oliver, yohgurtröra med gurka och mynta, hoummus, lammfärsspett, smördegspiroger med feta och spenat, tabbouleh och libabröd
Buffén är superfräsch med både en massa varma och kalla rätter, sallader och röror. För något år sedan öppnade de också en meze restaurang på Engelbrektsgatan, mitt i city, och för inte allt för länge sedan även i Kirseberg
Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, sambal oelek, maizena och 1 msk smör-&rapsolja. Stek dem på medelvärme i smör-&rapsolja i en stekpanna ca 2 min på varje sida. 3 msk smör- & rapsolja
Blanda och smaksätt Blanda ihop krämerna och smaksätt med rom, punsch eller vad ni önskar. Frosting Smält chokladen tillsammans med smöret, och smeta ut över kakan
Lägg en sträng med fyllning i ena änden, vik in övre och nedre kanten och rulla till en cigarr. Blanda majsstärkelse och vatten i en skål, pensla med detta längst ut i kanten för att stänga ihop rullen
Koka bulgur i buljongen. Låt kallna. Skala och hacka löken. Grovhacka nötterna och strimla aprikoserna. Blanda bulgur, lök, nötter, aprikoser, örter, citronsaft och peppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.