12 dl
lemon curdGör så här: Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med 1 ½ dl av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret till en fast marängsmet. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. Bred över marängsmeten toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädden emellan.
Börja med botten. Bred ut marsánsåsen på botten, lägg hallonen över (krama ut dem så de inte är för blöta) och vispa sedan grädden tillsammans med hackad daim och bred ut det över hallonen
Blanda mjöl och smör i en matberedare eller med händerna tills smöret är jämnt fördelat. Tag fram strax innan servering och dekorera med skivad kiwi eller andra bär
Om man nu inte skulle orka göra marängtårtan som jag tipsade om igår så kan man faktiskt fuska sig till en väldigt god marängtårta genom att köpa färdiga marängbottnar som man fyller med lemoncurd
citronsorbet gjord medsötningsmedel. Till varmrätt blev det grillat nötkött, haricot vert, blandsallad, tomatsallad med röd lök, hemgjord bearnaisesås, ugnsbakad potatis, allt i olika byttor och skålar så att alla kunde ta vad de ville
En klassisk tårta med maräng, smörkräm och choklad som ursprungligen kommer från Ukraina. När äggvitorna börjar bli tjocka tillsätt lite socker åt gången och sedan ättika eller citronjuice och salt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.