Traditionen att äta gås är förknippad med Mårtensafton som infaller den 10 november i år, men eftersom vi då befinner oss på Moriskan och Cabaret Candy Club, så åt vi oss igenom en riktig skånsk gåsamiddag en vecka tidigare. Seden att äta gås på Mårtensafton sträcker sig tillbaka till 1500-talet hos de högre stånden i hela Sverige
Potatis, palsternacka och morötter kokas i buljong (jag kokade mina i buljong gjord av vatten och gåsfonden från mårtensafton) med några salviablad och kvistar av timjan, rosmarin eller lavendel
Svartsoppan är idag en omistlig del av en skånsk Mårtensafton, men en gång i tiden firades Mårtensafton i hela Sverige och det vi idag ser som klassisk skånsk mårtensmiddag – svartsoppa till förrätt, gås som huvudrätt och skånsk äppelkaka till efterrätt – populariserades av krogen på Piperska muren i Stockholm under mitten av 1800-talet. Mårtensmässan är en religiös högtid som firas den 11 november, och som föregås av mårtensafton kvällen innan
Just denna middag, med ugnsrotfrukter, sallad och béarnaisesås, uppskattades av hela familjen (även om pappan undvek såsen och sonen fiskade upp enbart potatis från formen) och hade kunnat bli en bra familjemiddag till Mårtensafton
Ni har ju inte fått någon julklapp av mig i år, så jag tänkte ge er en burk ketchup på sviskon/katrinplommon som jag laborerade med i samband med att jag gjorde gåsburgare till Mårtensafton
Det var Mårtensafton igår, och enligt sann skånsk tradition ska det så klart firas med en traditionell Gåsamiddag, vilket innebär leversnittar, helstekt gås och skånsk äppelkaka
Eller Mårtensafton den 10 november… Under den katolska tiden var denna helgdag den sista dagen man fick smörja kråset innan julfastan på 40 dagar startade
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.