Alla recept förutsätter att ugnen är värmd till 200 grader, att skinkan är kokt, att svål och ev nät är borttaget och att skinkan står på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna. SENAPSGRILJERING1 äggula3 msk grovkornig senap2-3 msk ströbrödhela kryddnejlikor1. 2. 2. Skinkan är färdig efter 20 minuter eller när den är gulbrun och glansig. NYPON- & CHIPOTLEGRILJERING2vitlöksklyftor2 msk finhackad schalottenlök1 dl torkade nypon125 g honung1. 25 dl vatten½ torkade chipotle½ dl ströbrödrapsolja1. 2. Griljera skinkan i ugnen ca 20 minuter tills den har fått fin färg. 2 vitlöksklyftor. 2 msk finhackad schalottenlök
Gelé-/marmeladgodisar ca 30-35 bitar beroende på storlek3/4 dl koncentrerad saft eller juice1 dl vatten3 dl strösocker3/4 tsk citronsyra2½ msk gelatinpulver utrört i 1 dl vattenGarnering. Låt koka livligt i ca 2 minuter. 2½ msk gelatinpulver
2 dl vetemjöl. 2 msk farinsocker. 2 msk strösocker. 2½ tsk vaniljsocker. 2 ägg. 2 dl strösocker. 2 msk maizena + lite vatten att röra ut den i. Tryck ut i en springform med diameter på 24 cm. Tillaga pajbotten i ca 20-25 minuter. Ta 2/3 av jordgubbarna och skär i halvor. 2 dl vetemjöl. 2 msk farinsocker. 2 msk strösocker. 2½ tsk vaniljsocker. 2 ägg. 2 dl strösocker. 2 msk maizena + lite vatten att röra ut den i
2,6 dl socker2,4 dl vetemjöl200 g mörk choklad2,5 tsk bakpulverNypa salt1 ägg1 tsk vaniljsocker1,25 dl mjölk0,6 dl naturell oljaFyllning & garnityr. jag använde sådana som var inlagda i en något geléliknande blandning500 g grädde0,5 tsk vaniljsocker2 tsk socker100 g mörk chokladAtt göra. Sätt ugnen på 200 grader C. 2,6 dl socker. 2,4 dl vetemjöl. 200 g mörk choklad. 2,5 tsk bakpulver
Låt degen vila 1,5-2 timmar. Värm ugnen till 250° med bakplåt i så den blir het. Grädda i 250° i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200° och grädda brödet i 30-40 minuter (varmluft 175°). Gör en fördeg av 1 msk surdegsstart, 100 g vetemjöl, och knappt 100 g vatten 30-35°, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep. 200 g surdeg*. och max 32°. 15 g (2 tsk) mörk brödsirap (jäser bort)
Bakom lucka nummer 7 gömmer sig inte bara ett utan två enkla och goda tilltugg till fredagsdrinken eller glöggen. Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter
Erkas Perkas mörka chokladfudge1 burk sötad, kondenserad mjölk (375 g)25 g smör250 g mörk choklad (70 %), smält Värm mjölken med smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills smöret smält och mjölken börjat tjockna till en tjock kolasås. Det tar ca 20 min för mjölken att tjockna och det gäller att röra ordentligt hela tiden så att kolasåsen inte bränner vid. Bred ut massan i en lite form, den jag valde var ca 15 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. I 2009 års advenskalender bloggade jag om min farbrors vitlökssill den 23. 25 g smör. 250 g mörk choklad. 20 cm
2 stycken gelatinblad. 2 stycken gelatinblad. Var ju inte nöjd med den förra kokosglassen jag gjorde då det blev för gryning och smakade för lite kokos, att den blev gryning berodde säkerligen på att den innehåll så mycket kokosflingor
Surdegen10 g jäst5 dl ljummen mjölk10 dl vetemjöl special2 råsockerbitar1,5 g saffranRör ut surdegen och jästen i mjölken. Fördegen8 dl vetemjöl special1 ägg2 dl socker1 tsk salt250 g kesella200 g smör, rumstempereratTill pensling. Lägg på plåt och låt jäsa 20 min. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250° i 6-8 min. I 2009 års adventskalender bloggade jag om också om lussebullar den 12. 2 råsockerbitar. 2 dl socker
Och korintsåsen gör att den känns julig så därför platsar den som lucka 8 i min adventskalender. Stekt ankbröst med korintsås, 5 persca 700 g ankbröst (2 st)Korintsåsen. 2 dl rött portvin2,5 dl vatten2,5 msk viltfond1 dl korintermaizena2 msk smörSnitta skinnsidan på ankbrösten i ett rutmönster. I 2009 års adventskalender bloggade jag om kolapuffar den 8. 2 dl rött portvin. 2,5 dl vatten. 2,5 msk viltfond. 2 msk smör
2 tsk pepparkakskrydda. 2 tsk pepparkakskrydda. Är det många som går på julledighet i dag. Det är väl värt att fira med en enkel men supergod efterrätt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.