2 ml Cointreau eller Triple Sec. 2 ml pressad lime eller limemixer, tex Rose’s Lime. 2 delar skumtomtevodka. 2 cl bananlikör. 20 cl apelsinjuice. 2 ml färskpressad lime. 2 ml Cointreau eller Triple Sec. 2 ml pressad lime eller limemixer, tex Rose’s Lime. 2 delar skumtomtevodka. 2 cl bananlikör. 20 cl apelsinjuice. 2 ml färskpressad lime
Ta av från värmen och skumma vid behov. Gelé-/marmeladgodisar ca 30-35 bitar beroende på storlek3/4 dl koncentrerad saft eller juice1 dl vatten3 dl strösocker3/4 tsk citronsyra2½ msk gelatinpulver utrört i 1 dl vattenGarnering. Låt koka livligt i ca 2 minuter. 2½ msk gelatinpulver
Bakom lucka nummer 7 gömmer sig inte bara ett utan två enkla och goda tilltugg till fredagsdrinken eller glöggen. Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter
Erkas Perkas mörka chokladfudge1 burk sötad, kondenserad mjölk (375 g)25 g smör250 g mörk choklad (70 %), smält Värm mjölken med smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills smöret smält och mjölken börjat tjockna till en tjock kolasås. Det tar ca 20 min för mjölken att tjockna och det gäller att röra ordentligt hela tiden så att kolasåsen inte bränner vid. Bred ut massan i en lite form, den jag valde var ca 15 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. I 2009 års advenskalender bloggade jag om min farbrors vitlökssill den 23. 25 g smör. 250 g mörk choklad. 20 cm
Surdegen10 g jäst5 dl ljummen mjölk10 dl vetemjöl special2 råsockerbitar1,5 g saffranRör ut surdegen och jästen i mjölken. Fördegen8 dl vetemjöl special1 ägg2 dl socker1 tsk salt250 g kesella200 g smör, rumstempereratTill pensling. Lägg på plåt och låt jäsa 20 min. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250° i 6-8 min. I 2009 års adventskalender bloggade jag om också om lussebullar den 12. 2 råsockerbitar. 2 dl socker
Och korintsåsen gör att den känns julig så därför platsar den som lucka 8 i min adventskalender. Stekt ankbröst med korintsås, 5 persca 700 g ankbröst (2 st)Korintsåsen. 2 dl rött portvin2,5 dl vatten2,5 msk viltfond1 dl korintermaizena2 msk smörSnitta skinnsidan på ankbrösten i ett rutmönster. I 2009 års adventskalender bloggade jag om kolapuffar den 8. 2 dl rött portvin. 2,5 dl vatten. 2,5 msk viltfond. 2 msk smör
2 tsk pepparkakskrydda. 2 tsk pepparkakskrydda. Är det många som går på julledighet i dag. Det är väl värt att fira med en enkel men supergod efterrätt
Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev. 2 lagerblad. 1 msk ättikssprit 12%. Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört. 2 lagerblad
Blanda övriga ingredienser och häll sedan lagen alltsammans och blanda ordentligtI 2009 års adventskalender bloggade jag om tryffeltårta med choklad och saffran den 21
Men dessa som gömmer sig bakom lucka nummer 20 är så lättgjorda så de ska jag nog göra redan i morgon. Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna
1-2 tsk grovkrossad vitpeppar. Låt stå i kylskåpet minst ett dygn (och max 2 dygn) och vänd påsen ett par gånger under tiden. 2-3 msk grovmalen, extrakryddad senap. 2 krm salt. 1-2 tsk grovkrossad vitpeppar
Erka Perkas chokladkolakakor, ca 30-40 st100 g smör, rumstempererat1 dl socker1 msk vaniljsocker1 msk ljus sirap3 msk kakaoknappt 2,5 dl vetemjöl1 tsk bakpulverlite flingsalt att strö överRör smör och socker poröst. Grädda i 12 min i 175° och skär de varma kakorna på snedden. I 2009 års adventskalender bloggade jag om Bûche de Nöel om den 14
Kolapuffar med jordnötter, 25 st1 msk smör0,5 dl vispgrädde2 msk ljus sirap4 msk ljust muscovadosocker1 msk vanilj1 msk Bailys2 dl puffat ris1 dl salta jordnötterBlanda allt utom riset och jordnötterna i en tjockbottnad kastrull och sjud smeten 3-4 min på svag värme. I 2009 års adventskalender bloggade jag om rödkålsfräs med pinjenötter om den 17. 2 msk ljus sirap. 2 dl puffat ris
Lucka 19 är efterrätten till gårdagens middag , då vi firade lilljulafton, med Mamma som inte kommer kunna följa med till Skåne där vi ska fira jul. I 2009 års adventskalender bloggade jag om min svärmors chokladdoppade lakritskola med havssalt om den 19
Knäck var något som efterfrågades av flera innan första luckan öppnades. Här i mikrovariant, men vill man hellre göra större sats på en gång eller hellre kokar i kastrull så går det utmärkt, koka tills termometern visar ca 120 grader och knäcken klarar kulprovet. Rör ner 2-3 droppar pepparmyntsolja/pepparmyntsarom i smeten, garnera med lite hackade polkagrisar ovanpå
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.