Kalvdans eller råmjölkspannkaka (kallas även på vissa platser kalvost) är en maträtt (efterrätt) gjord av råmjölk, som är den första mjölk som kon producerar efter kalvning och mycket proteinrik
Av råmjölken lagade mamma kalvdans som vi sedan käkade med en klick jordgubbssylt. För ett tag sedan blev jag lite sugen på att laga till en kalvdans, men jag vill inte använda råmjölk (jag tycker att kalven behöver råmjölken bättre än vad jag gör)
Kalvdans eller råmjölkspannkaka (kallas även på vissa platser kalvost) är en efterrätt gjord av råmjölk (Råmjölk eller kolostrum är den näringsrika mjölk som däggdjur producerar de första dagarna efter en förlossning)
Kalvdansen ska stelna likt äggstanning i konsistensen. Ta ut kalvdansen och låt den svalna något. Servera kalvdansen ljummen med sylt, färska bär och ev
Kalvdans. Kalvdansen har en tradition som går långt tillbaka i tiden och skamed all rätt klassificeras som en gastronomisk pärla, kalvdansenär absolut en förespråkare för den kortresta och lokala maten, denär minsann en ambassadör för det ärligt genuina och hederligtlokala med en uppriktighet som man redan känner av på smakenAtt den första mjölken från kon när den kalvat är den bästa till attlaga kalvdans på vet nog alla bönder, och främst deras husmödrareftersom den vetskapen är ett stycke tradition som gått i arv frånden äldre generationen till den yngre
Ja, som man hör på namnet har jag gjort en "falsk kalvdans". Om man ska göra en äkta kalvdans behöver man ju råmjölk, vilket jag har lite svårt att få tag på
(Kallas på vissa ställen råmjölkspannakaka eller kalvost. Av råmjölken frös jag in största delen, men en liten del gjorde jag underbart god kalvdans av
Ikväll har jag gjort kalvdans. Jag gjorde kalvdans på jobbet härom veckan också vilket var väldigt poppis bland gästerna, men så hann jag retligt nog aldrig smaka den själv
Efter den tiden är konsistensen lite som kalvost. Här utropar jag hemlagad yoghurt till en igångsmygande trend, och bara några dagar senare börjar jag ställa besvärliga frågor till mig själv
Bilden är lånad från Agnes GårdsmejeriLängs väg 126 mellan Alvesta och Moheda hittar man Smedjan i Dansjö som är en Gårdsbutik & Café i lantlig miljö med produkter som varmrökt ungtupp, ostar och kalvdans
Det är en ost som efter att den genomgått både ystning,gräddning i ugn och lagring kan sägas vara någonting mittemellan en ost och en pudding, en slags Finländsk Pana cotta typ,lite lik den goda kalvdansen man hittar hos alla bönder överallt iNorden, bara med den skillnaden att den här bondosten är fastarei konsistens och otroligt smakfull i sin karaktär, och därför ocksåytterst passande som en dessert med just hjortronsylt somföljeslagare, att den också bara kan hittas speciellt i Finland och isynnerhet i Karelen gör osten till en verklig gastronomisk raritet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.