Att äta sin semla i ett fat med varm mjölk är en gammal sed som heter hetvägg. Vilket jag aldrig hade testat innan och det var väl inte det godaste jag hade ätit precis
Mandelmassa. Skålla och skala mandeln. Mixa ihop mandeln tillsammans med sockret. Tillsätt eventuellt 1 tsk vatten mot slutet för att få bättre konsistens
Supergoda och saftiga kanelbullar med kardemumma. God morgon. Nu när jag går förbi olika konditorier och caféer så ser man fullt med semlor överallt (och har gjort i mer än 1 månad även fast det är ett tag kvar till semmeldagen) och jag har tyvärr aldrig tyckt om semlor
Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen, de tre dagarna som föregår fastan, fastan pågår sedan de 40 dagarna innan påsk
En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde
Fettisdagen är här. Härligt. jag som gillar semlor, och som tradition blir det några stycken. ). Två av de här semlorna fyllde jag med mandelmassa som jag blandat med vaniljkräm, i de andra pistage-massa som jag köpt på ett konditori blandat med vispad grädde
Fettisdagsbulle, hetvägg som man får om man serverar bullen i en djup tallrik med het mjölk, semla eller fastlagsbulle, serverades förr varje tisdag under påskfastans sju veckor
Min syster hade bakat semlor/fastlagsbullar enligt Marianns recept, och de var ju fenomenalt goda. Jag åt en hel bulle med både grädde och mandelmassa, men jag åt den variant som min pappa berättade om när vi var små - hetvägg
Har kanelbullen blivit torr och tråkig. Ett perfekt tillfälle att göra hetvägg av den. Kanske verkar läskigt men faktum är att det funkar riktigt bra, många vill ju ändå ha sin mjölk till bullen
Hetvägg var en uppskattad rätt redan på 1700-talet på många hålla i Europa. Namnet kommer från tyskans ”heisse wecke” efter bullens speciella kilform, ungefär som locken i dagens semlor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.