Den enklaste osten att börja med som nybörjare måste ändå vara färskosten. Du kan göra den både på filmjölk och på yoghurt, men det blir lite olika smak på dem. Färskost gjord på yoghurt blir mycket syrlig och liknar mer en tjock turkisk yoghurt. Färskost gjord på filmjölk blir godast om man blandar i gräddfil, men det går utmärkt att göra utan. Så smaka dig fram och hitta din favorit.
Färskost på filmjölk
1 liter filmjölk (eller 7 dl fil + 3 dl gräddfil)

Häll filmjölken (och gräddfilen) i en kastrull och värm på medelvärme. Rör emellanåt så att värmen sprider sig jämnt och mät med en termometer. Filen kommer gå från tjock till mjölkig och kommer bli lite smått grynig. Har du i gräddfil kommer grynigheten bli något mer märkbar.
Det blir olika konsistens på ostarna beroende på temperaturen. Högre temperatur gör att ostmassan blir lite gryning i sin konsistens, medan lägre temperatur ger en slätare ost då den innehåller mer vassla.

I mitt experiment valde jag att värma filmjölken till 50°C, 60°C, 70°C och 80°C. Samtliga färskostar blev lyckade, men när det gällde att hitta favoritkonsistensen - den där färskosten bres på en bit kex eller på en macka, så hittade jag min favorit.
Nu får osten rinna av i en silduk eller kaffefilter. Den rinner snabbare igenom silduken och det påverkar också konsistensen. Kaffefilter ger en ost som är krämigare, men den behöver mer tid på sig att rinna igenom. Ställ allt i kylen och glöm bort ett par timmar.

Så här blev resultaten: filmjölken som värmdes till 50°C blev något för lös för min smak. De övriga 3 blev alla bra, men den som värmts till 70°C fick finast färskost. På bilden ser det ut som om jag håller i en bit vit parmesanost, men den smular sig otroligt fint och blev perfekt att ha på både kexen och frukostmackan.
Mängden ost räcker gott och väl till två sorters smaksättningar. Det är nu du kan använda din fantasi.
Jag delade ostmassan i två delar (ca 1½ dl färskost i varje bytta).

Smaksättning I
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 msk olivolja
1 tsk hackad persilja eller körvel

Smaksättning II
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 msk olivolja
1 tsk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad basilika
Krydda färskostarna och låt stå ett par timmar, så att smakerna hinner utvecklas innan du serverar till en ostbricka eller dyl.
Färskost gjord på yoghurt kan du göra på samma sätt som ovan, men kom ihåg att den blir mycket syrligare och mycket krämigare i konsistensen, trots att man värmer upp till 70°C.
Att göra egen färskost och smaksätta den efter säsong och eget huvud är något jag gärna gör. Att passa på att göra färskost medan ramslöken står i backen är ett måste för mig
Hemlagad färskostHemlagadfärskost är verkligen lyx för liten slant- och arbetsinsats. Nu har du en god naturell färskost som passar lika bra på frukostmackan med en skiva tomat som istället för smör till middagsbrödet
Ingredienser Portioner. 20 1 l filmjölk 3 dl gräddfil Smaksättning 10 soltorkade tomater 5 urkärnade, svarta oliver 5 urkärnade gröna oliver 1 kruka basilika 2 pressade vitlöksklyftor salt och peppar Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Du har nu en naturell färskost som du kan smaksätta fritt efter eget huvud. Nästa gång jag tillreder färskost ska jag prova att smaksätta med pepparrot, kantarellmjöl eller klippt persilja
Färskost gjord på turkisk yoghurt. 3 stora färskostbollar. 3 stora färskost. Lättgjord färskost. Ett enkelt recept utan massa konstigheter, resultatet blir en fantastiskt god och krämig ”ost”
) 200 gr philadelphia färskost ( vitlök ). Forma osten med en sked till bollar och frys in. Panera därefter bollarna i ströbröd sen ägg och sen ströbröd igen
Gräddfilsost. Koka upp mjölken på medelvärme i en kastrull. Sänk värmen, tillsätt gräddfil och salt och sjud varsamt under ständig omrörning, tills vätskan delar sig i ostmassa och vassle
Gör din egen färskost. Färskosten med varmrökt regnbåge från Börtnan hade jag beställt hos Osterian af Jemtland, den blev väldigt bra till de nya frökexen med nässla, libbsticka och vitlök
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.