18 dl
vetemjöl 1,5 tsk salt 1 tsk torrjäst 4 dl vatten, kalltBlanda de torra ingredienserna i en stor skål med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen ska bli klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar. Sätt ugnen på 225 grader, vanlig ugnsvärme. Ställ en gjutgryta med locket på i ugnen. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och vik mot mitten. Lägg brödet i en skål som du har klätt med bakplåtspapper. Lägg brödet med skarven neråt. Låt det jäsa under en kökshandduk i 30 minuter. Sikta vetemjöl över toppen på brödet och snitta eventuellt med en vass kniv eller rakblad. Ta ut grytan ur ugnen och ta bort locket. Lyft försiktigt degen med bakplåtspapper och lägg den i grytan. Sätt på locket och grädda i nedersta delen av ugnen 30–35 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha). Ta bort locket och grädda ytterligare 10–15 minuter om du vill ha brödet välgräddat. Ta ut grytan ur ugnen, lyft brödet med bakplåtspapper och lägg på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. Låt brödet kallna innan du skär det i skivor.
Ett helt fantastiskt recept som jag hittade på lika fantastiska "Fridas bakblogg". Det blir precis som de där goda butiks- och bageribakade bröden, med härlig skorpa och luftigt inre
Blanda allt till en deg. Arbeta den ordentligt så den blir riktigt smidig. Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut dem i omgångar, mjöla bordet om det behövs
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.