1 skiva
surdegsbröd i en gjutjärnspanna (eller brödrost om du hellre vill det) så att den får lite färg. Bred på vegansk chévre (receptlänk, uteslut pepparroten) el. mjölkfri philadelhiaost/ cream cheese på det rostade brödet. Lägg på 2 skivade jordgubbar och avsluta med att ringla över lite lönnsirap. Avnjut direkt!Glutenfritt (Använd ett bröd fritt från gluten). Mjölkfritt (Tål du mjölk kan du använda mjuk chévre). Vegan
Eftersom barnen inte gillar stenhård kanter lägger jag brödet på ett galler – men med en duk över. Idag lät jag mig inspireras av mitt allra första surdegsbröd, som i sin tur var inspirerat av ett bröd av Jan Hedh
Jag börjar med en bild på mitt barnbarn Elvira. När jag ( baknörd som jag är ) tog bild på mina nybakade bröd i lördags, så kom hon med sin "mobil" och gjorde exakt likadant
Rör ihop och täck med plastfolie. Häll därefter ut degen på handduk beströdd med rågmjöl, platta ut degen och vik mot mitten, vänd skarven nedåt och låt jäsa ytterligare en timme
Det positiva med dom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedel och konstgödsel och de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren
Kör degen med degkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt. Slå upp på lätt mjölat bakbord och vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar. Värm ugnen till 250° med bakplåt i så den blir het
Jag börjar lära känna inte bara de ljusare surdegsbröden väl, utan även stifta en god bekantskap medsurdegsbrödens konung, det suraste, grövsta och allra godaste
En skiva nybakat glutenfritt surdegsbrödmed ost och en driva havtornsmarmelad från. Det är förvisso inte ett bröd som man slänger ihop i ett nafs när andan faller på, det tar sina modiga timmar att baka, men i gengäld så får man ett riktigt härligt och tuggigt bröd med god smak och knaprig skorpa
Surdegsbrödmed råg och äpple. Den såg först inte så frisk ut men efter att ha slängt bort en del och sparat en liten del bottenskrap av surdegen, matat på den med nytt friskt vatten och ekologiskt vetemjöl kom den igång igen och blev så i lördags morse till ett rågbröd med äpple
Pensla med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 min. 1 påse jästmix för surdegsbröd. Receptet gäller för 2 st 1 påse jästmix för surdegsbröd 4 dl grovt rågmjöl 7 dl vetemjöl special 5 dl Arla® mild yoghurt naturell 1 msk stött kummin ½ tsk salt 50 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt 2 msk brödsirap
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.