En mycket enkel och snabb paj som blir ljuvligt knäckig – lika god att servera ljummen som kall. Knäcksmeten utgår från ett gammalt hederligt recept på havreflarn
Men ändå fick jag inte nog av dessa underbara bär och tog en liten skål med mig ut i ett litet skogsparti nära där vi bor och plockade ett par deciliter som räckte till denna söta, sega och goda kaka
Ja, en god kaka tåls att ha till mycket. Dekorera med en hel nöt på toppen av varje kaka. När jag tänker på julsmaker så är det ju självklart pepparkakor och saffransbullar, men det är också nötter av alla dess slag och apelsiner så klart
Recept. brända mandlar. Om ni känner stress över att hinna med all julstress (vilket de flesta julbloggarre nog inte känner) och undrar över vad ni ska hinna slänga ihop som julgodis ska jag ge er världens enklaste och snabbaste recept
Det finns en kaka som jag förknippar med min mormor mer än något annat. En lite annorlunda kaka med smak av apelsin, som tar sin lilla tid att göra men är så värt det när den är klar
Schackrutor1 sats mördeg4tsk vaniljsocker2msk kakao Dela mördegen i två bitar och smaksätt den ena delen med kakao och den andra med vaniljsocker. 2msk kakao
Dela degen mitt itu och kavla ut varje del till en tunn, avlång kaka, ca 3 mm tjock. Lägg samman dem två och två, när de svalnat, med en fyllning av 100 g smör som du rör mjukt och smaksätter med 3/4 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 msk kakao
Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Låt svalna något och låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren
Och just idag resulterade det i en blåbärskaka. Den här kakan har jag gjort flera gånger sen jag skrev in receptet här och i november 2014 får den bli mitt bidrag till Månadens sötsak med temat Skördefest