När planksteken har 6 minuter kvar så lägg på oxfilén på plankan så får den steka med den stunden och då hinner köttet att få lite smak av ekplankan samt att kärntemperaturen har nått ca 54 grader
Jag använde köttermometer den här gången, men borde ha satt den på någon grad lägre eftersom köttet fortsatte tillagas när det vilar, och jag vill ju ha mitt kött rött
Snitta filén längs med (men inte helt igenom) och banka ut den med en köttklubba. Ta ut och låt köttet vila 10 min under folie. 68 grader Ta ut och låt köttet vila
1 köttbuljongtärning. 1 köttbuljongtärning 1/2 dl sherry. Ryggbiff med ädelostsås. Var så sugen på en rejäl biff och mustigt rödvin denna fredag, vilken tur att jag då kikade in på Coop Extra som hade en liten skylt med 199 kr varje fredag för ryggbiff och entrecote, närproducerat och allt
Gnid in köttet i lite olivolja och rulla det i kryddorna. Bryn köttet i en stekpanna runtom. Sätt en stektermometer i köttet och stek på en plåt i ugnen till en innertemperatur av 58 grader (medium/rare), 62 grader (medium) eller 72 grader (well done). Låt köttet vila under folie i 10 minuter innan du skär upp det
Jag åkte så klart till Gårdsbutik Thuresson för att inhandla köttet. Förberedelserna började redan fredag kväll då jag gjorde klart kryddblandningen och lade köttet i en saltlake
Lägg det strimlade köttet i en bunke med soya, kalvfond och vitlök. Fördela kött ovanpå. Häll såsen över köttet och tillaga i mitten av ugnen, ca 30 – 35 minuter