4 2 dl crème fraiche (gärna lätt) 500 g köttfärs 1 paket fransk löksoppa (pulver) Till servering kokt potatis lingon saltgurka Lägg till i inköpslistan
Trä upp köttet på spetten. Souvlaki (4 portioner)500g fläskfile och kycklingfilevitlök4 msk olivolja1tsk oregano1msk sojasalt och svartpeppar12 träspettLjummen sallad1pkt halloumi1 grön paprikasalt och svartpepparcocktailtomatersalladsblandningPutsa filén och skär köttet i bitar. Blanda ner köttet och låt det marinera minst 5 minuter eller längre
Putsa köttet om det behövs och lägg ner köttet i en gjutjärnsgryta. Vänd köttet om det inte är helt täkt av köttet ett par gånger under koktiden så det blir jämt tillagat
Putsa köttet. Låt köttet koka upp. Lägg tillbaka köttet i kastrullen. Ta upp köttet och skär i bitar. 4 portioner800 g kalvkött, tex bog100 g rotselleri2 morötter1/2 purjolök1 lagerblad7-8 hela vitpepparkorn2 msk vetemjöl2 msk smör1 dl vispgräddeFärskpressad juice av 1/2 citronÄttiksprit (12%) och socker1 dl hackad dillSalt, vitpepparSkala och skär rotsellerin och morötterna i bitar. Sjud under lock 35-45 minuter eller tills köttet är mört. 800 g kalvkött, tex bog
SKINKSÅS4 portioner2 dl mjölk2 msk vetemjöl2 dl köttbuljong75 g rökt skinka i strimlor1 dl riven lagrad ost½ dl hackad persilja1 krm svartpepparVispa ihop mjölk och mjöl i en kastrull, tillsätt buljongen och låt det hela koka 3 minuter. JORDNÖTSSÅS4 portioner2 dl crème fraîche2 tsk potatismjöl2 dl köttbuljong1 dl grovt hackade salta jordnötter1 krm svartpeppar1 tsk smulad basilikaHäll crème fraîche i en kastrull och rör ned potatismjölet
4 såser till köttfärsTIMJANSÅS MED MORÖTTER4 portioner4 dl mjölk2 msk mjukt smör eller margarin2 msk vetemjöl½ tsk salt. ÄDELOSTSÅS4 portioner2 dl vispgrädde50 g ädelostpepparTa ur köttbullarna eller färsbiffarna ur pannan
Lägg över allt i lämplig panna och låt bryna ihop en stund, tilsätt vatten och resten av ingridienserna, låt koka ihop, tillsätt grädden och låt puttra tills köttet är mört
fläskfilé, grytbitar av fläskkött, benfri karré, fläskbog. Skär annat kött i mindre bitar om det behövs (beroende på hur stora bitar man vill ha i sin gryta)