Det är lycka att vakna på morgonen och gå ner för trappan och slås av doften av nybakat bröd. Recepten som hör till innehåller dock bara vitt bröd vilket är lite tråkigt
I min bakmaskin, en Philips HD9040 kör jag program 1, 750 g och gräddning mörk. Häll i ingredienserna i den ordning dom står, jag häller alltid i oljan först så att den smörjer paddlarna, dom lossar lättare då
Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag. Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på
Detta bröd bakas i gryta i ugnen och är enkelt att baka. Det är synnerligen ett trist liv utan kamera (ja, båda mina objektiv har gått sönder) och inspirationen tryter en aning
Det blev sjukt gott och var verkligen inte alls ansträngande. När det tillkom en gjutjärnsgryta till köksutrustningen efter jul så var jag såklart tvungen att prova på att baka det omtalade brödet som inte behöver knådas
Brödet blir saftigt och poröst samtidigt som det får en knaprig yta. Har du ingen gjutjärnsgryta men gärna vill ha en så finns de ofta på loppisar, hos Röda Korset, Myrorna och liknande för bara några tjugor
Smörj en stor konformad karott med smör ochströbröd ordentligt. Använder du en köksassistens så sätt igång den med de torra ingredienserna i bunken och häll i de flytande ingredienserna och kör tills allt blandats till en smet
Ta ut grytan och stjälp ut brödet. Jag hade glöggmandlar och russin över från jul som jag öste ner. Baka bröd i gjutjärnsgryta måste vara det smidigaste brödbaket någonsin
I helgen har min kompis Cecilia och jag gjort surkål. När all kål var strimlad varvade vi den med jodfritt salt i plastbaljor och sedan var det bara att sätta igång att massera och banka den för att frigöra vätska
Äntligen har jag fått ihop en pajdeg utan gluten som smakar bra och som håller ihop. Smält smöret och blanda det snabbt med havregryn, majsmjöl och salt