Katjas och Idas kokbok

Katjas och Idas kokbok

  • 37 Recept
Friterad rödspätta med tartarsås.

Friterad rödspätta med tartarsås.

Nu är det höst & då tycker jag att man kan börja plocka fram lite ”tyngre” maträtter. Friterad rödspätta, potatispuré & en tartarsås
Halloumi & köttfärs biffar

Halloumi & köttfärs biffar

Riv halloumin på rivjärn, blanda med övriga ingredienser, forma till biffar och stek. Perfekt att göra matlådor av och stoppa i frysen
Biff Rydberg med senapskräm

Biff Rydberg med senapskräm

Tyvärr finns inte receptet med i den fina kokbok som yngsta mästerkockarna givit ut (och som Liten fick i födelsedagspresent av fina familjen H - tack
Klassiska minirårakor

Klassiska minirårakor

Lägg i en kökshandduk och krama ut överflödig vätska. Lägg i en skål, tillsätt salt och citronsaft och blanda
Lyxig vardagspasta med trattkantareller

Lyxig vardagspasta med trattkantareller

En jätteenkel och fantastiskt god pasta som du slänger ihop på en kvart. Tillsätt en rejäl klick smör, hackad schalottenlök, salt och peppar och stek tills löken blivit lätt genomskinlig
Soppa på trattkantareller

Soppa på trattkantareller

Dofta över vetemjölet och rör om. Häll på lite av vattnet men bara ett par dl, och rör runt så att mjölet verkligen löser sig
Trattkantareller och den perfekta pastan

Trattkantareller och den perfekta pastan

Sen höjer man värmen och tillsätter lök, fett och kryddor. Slå sedan på grädde och låt koka upp. Slå av pastan och blanda ner den i svampen medan den är al dente
Koka soppa på skogens guld

Koka soppa på skogens guld

När jag var liten åkte familjen ibland ut i skogen och plockade blåbär, lingon och hallon. Jag minns det som en trevlig gemensam upplevelse och som belöning fick vi äta paj eller något annat gott som mamma gjort av bären
Krämig Karl Johan Svampsoppa...

Krämig Karl Johan Svampsoppa...

-) Det bästa är ju att jag har vänner och bekanta som älskar att plocka svamp och när det frivilligt erbjuds att plockas åt en, tackar jag ju inte nej såklart
Svampsoppa med ädelost

Svampsoppa med ädelost

Ansa svampen och hacka den i bitar. Lägg i lök och svamp och låt det fräsa ett par minuter. Tillsätt vetemjölet och rör om
Svampsoppa med gratinerad baguette

Svampsoppa med gratinerad baguette

Tillsätt hackad lök och fräs någon minut. Strö över mjöl och rör om. Späd med vatten, mjölk och buljongtärningar och koka upp under omrörning
Köttfärs paj

Köttfärs paj

Krämig och enkel att göra. Denna paj är väldigt smakrik och krämig. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, och tryck ut den i formen, nagga den lätt med en gaffel
Paleorecept: Torsk i saffranssås

Paleorecept: Torsk i saffranssås

Här kommer det, paleo-vänligt och allt. Salt och vitpeppar. Skölj och riv grönkålen i mindre bitar. Stek grönkålen i kokosolja tillsammans med pressad vitlök och valfria örter/kryddor till den mjuknar
Panerad torsk stekt i ugnen

Panerad torsk stekt i ugnen

”Mamma tror att vi driver pizzeria” sa Daniel till Tea när jag kom släpandes med två storpack raps- och olivolja
Piroger med kyckling och mozzarella

Piroger med kyckling och mozzarella

Det är ju så himla gott och så smidigt att ha på lut i frysen. Jag hade en bit grillad kyckling i kylen och efter en liten koll i kylskåpet fanns det även små mozzarellabollar, bacon och färskost
Gratinerad baconfylld portabello

Gratinerad baconfylld portabello

Skär bort foten på svampen och lägg dem med undersidan upp i en smord ungsfast form. Stek bacon och löken i lite olivolja och lägg på svamparna
Ryssröra i pitabröd med salsasås

Ryssröra i pitabröd med salsasås

rysk ris- och köttfärsröra med mexikansk salsasås. Och gott blev det. Vispa chilisås, whorchestersås, olja och kryddor länge med elvisp eller i matberedare, så såsen inte "skär" sig
Pitabröd

Pitabröd

Lös upp jästen med ljummet vatten, häll i mjöl, salt och socker. Degen ska inte vara för kompakt, häll i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg
Linsbiffar Indian style!

Linsbiffar Indian style!

Vi har provat att göra en del olika sorters vegetariska biffar och vi har upptäckt att det inte alltid är så lätt att få dom att hålla ihop när dom hamnat i stekpannan