Sylt och dylikt

Sylt och dylikt

  • 10 Recept
Rårörda lingon

Rårörda lingon

Blanda tinade lingon med socker. Låt stå i 20 min, servera
Maskrossaft

Maskrossaft

Skölj blommorna (kronbladen) noga och lägg dem i kastrullen. Rör ner citronsaft och sila bort blommorna
Fläderblomssaft

Fläderblomssaft

Skölj blomklasarna, skaka av vattnet och lägg dem i en bunke. Dela dem på längden och skiva därefter. Lägg citron och citronsyra i bunken
Älggrässaft

Älggrässaft

Men tänk på att inte plocka älggräset vid vägkanterna utan gå i stället och plocka dem vi åkerdiken eller skogsdiken
Älggrässaft

Älggrässaft

Skär i skivor och lägg i tillsammans med citronsyra, socker, kanelstänger och vatten. Rör om och lägg på lock
Orange curd – härlig apelsinkräm!

Orange curd – härlig apelsinkräm!

Efter att ha provat att göra egen lemon curd – som verkligen uppskattades av alla i familjen – blev jag sugen på att testa även en annan variant och det blev en “orange curd”, dvs en apelsinkräm
Rönnbärsgelé

Rönnbärsgelé

Lägg på lock och koka upp på medelvärme. Mät saften och häll den i en vid kastrull eller traktörpanna. Koka upp igen och skumma av
Nyponsoppa, helt enkelt.

Nyponsoppa, helt enkelt.

Under ett par år arbetade jag som vinbonde och vinmakare i centrala Toscana. Det var där både intresset för vin och mat tog fart ordentligt

Saft av svarta vinbärsblad

Min sats blev precis klar och den smakar alldeles alldeles underbart. Skölj bladen och lägg dem i en rostfri bunke
Gelé på röda vinbär

Gelé på röda vinbär

Vi körde med syltsocker men tog lite mindre än receptet, och det blev fin gelé ändå. Floras mor har jättemycket röda vinbär på kolonilotten, och vi brukar få en del som vi tidigare fryst in eller ätit direkt