min bok

min bok

  • 49 Recept
Bästa lunchen

Bästa lunchen

Grädda i ca 10 minuter eller till smeten fått fin färg. En ny bebis har kommit till oss. Vi är så klart överlyckliga och mat är stundom ganska underpriotiterat
Drömrulltårta

Drömrulltårta

Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Sätt ugnen på 225º. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner potatismjöl blandat med kakao och bakpulver
Kycklingspett med avokadosås

Kycklingspett med avokadosås

Grilla under grillelementet i ugnen, ca 4 minuter per sida. Skär kycklingen i bitar och blanda bitarna med soja och ketchup i en plastpåse
Örtkryddad lammstek

Örtkryddad lammstek

Låt steken vila under smörpapper cirka 15 minuter innan den skivas upp. Sätt ugnen på 150°C. Gör små hål i steken med en vass kniv

Lammstek med citron och örter

Ta ut och låt steken vila 10 minuter innan du tar bort steksnöret och skivar upp köttet. Receptet är hämtat från Fernando Di lucas bok "Mitt medelhavskök" (Massolit Förlag) 1 msk salt
Lammstek med citron och rosmarin

Lammstek med citron och rosmarin

Lägg köttet på ett fat och låt vila i 10 minuter, skär upp i tunna skivor och servera tillsammans med en kall vitlöksås och stekskyn
Lammstek med citron och örter

Lammstek med citron och örter

Ta ut och låt steken vila 10 minuter innan du tar bort steksnöret och skivar upp köttet. Receptet är hämtat från Fernando Di lucas bok "Mitt medelhavskök" (Massolit Förlag) 1 kg Lammstek

Svamprisotto

Stek svampen i lite av oljan i 10–15 minuter så att den får mörk färg. Det kommer att ta cirka 15–20 minuter med allt rörande. Lägg i hälften av svampen de sista 10 minuterna
Snabb gratäng med kycklinglårfilé

Snabb gratäng med kycklinglårfilé

Gratinera i mitten av ugnen, 225º, i ca 20 minuter. Dela de större filéerna och bryn dem i smör. Krydda och ställ åt sidan
Kycklinglårfilé med ramslök

Kycklinglårfilé med ramslök

Bryn filéerna snabbt runt om i lite smör och stek dem klara i ugnen cirka 15 minuter. En lätt och ramslöksdoftande kycklingrätt
Tobleronemousse med Tobleronesnittar

Tobleronemousse med Tobleronesnittar

Tipset på denna efterrätt har jag fått av min kollega Lotta. Dela chokladen i mindre bitar. Grädda i mitten av ugnen, i 175 grader, i ca 10 minuter

Svamprisotto med Västerbottensost

Vänd ner svampen och fräs ytterligare ett par minuter så att svampen hinner ånga av. När all buljong tillsatts är det bara att lägga på lock och vänta i cirka 15 minuter
Fisk- och skaldjurssoppa

Fisk- och skaldjurssoppa

Låt allt småputtra under lock ca 8–10 minuter. Låt soppan småkoka i ytterligare ca 5 minuter, tills fisken är genomkokt

Avokadosås

Blanda allt i mixer och låt dra en liten stund. 3 mogna avokado. 1 dl kall grönsaksbuljong. 2 msk citronsaft

UNGERSK GULASCH MED GRÄDDFIL OCH SALTGURKA

Tillsätt kummin, mejram och paprikapulver. UNGERSK GULASCH MED GRÄDDFILOCH SALTGURKA4 portioner3 gula lökar4 vitlöksklyftorca 800 g grytbitar av nöt2 msk olja4 msk tomatpuré1 tsk mald kummin1 tsk torkad mejram2 tsk paprikapulver1 liter kalvfond (vatten och fond)2 röda paprikorev ½ msk Maizena majsstärkelseflingsalt, svartpeppar1 citronTill servering

Gulaschgryta – värmande höstmat på Österlen

Det är bokskogar i brinnande höstfärger och nyplöjda fält. När 20 minuter återstår skivar du paprikan och låter den koka med tills den är genomkokte, men fortfarande fräscht al dente
Godaste gulaschen

Godaste gulaschen

Skär köttet i lite mindre tärningar. Bryn i en stekpanna med olja och lägg över i en gryta. Skala och hacka löken, kärna ur och hacka paprika och chili