Potatis och grönt

Potatis och grönt

  • 34 Recept
Blomkålsgratäng

Blomkålsgratäng

Dela blomkålshuvudet i mindre buketter (eller skär i skivor) och förväll dem några minuter i lättsaltat vatten

Råraka med sötpotatis

Skala sötpotatisenoch riv den fint. Lägg den i en sil och pressa ur överflödig vätska. Blanda salladslök ochsötpotatis i en skål
Rostad färsk potatis i sallad

Rostad färsk potatis i sallad

Tvätta potatisenoch torka den torr. Sätt in i ugnen tills de fått färg och är mjuka rakt igenom. Min jobbarkompis Ulrika tipsade mig i veckan om hur gott det var att rosta färsk potatis, så det var jag självklart tvungen att prova
Helstekt blomkål med curry, chili och vitlök

Helstekt blomkål med curry, chili och vitlök

Ingredienser Portioner. 4 1 blomkål (à ca 800 g) 75 g rumsvarmt smör 1 tsk curry 1 tsk chiliflakes 2 krm salt 1 vitlöksklyfta skalet av 1/2 citron 1 tsk färskpressad citronsaft Fetaostkräm 100 g färskost av cream cheesetyp 2 msk turkiskt yoghurt 1 tsk honung 75 g fetaost salt peppar Till servering citronklyftor Lägg till i inköpslistan
Gratinerad gnocci

Gratinerad gnocci

Smakrik tomatsås och seg och härlig mozzarella på toppen. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken i oljan, utan att den tar färg
Vegetarisk curry bowl med kikärtor

Vegetarisk curry bowl med kikärtor

Denna curry bowl kan man göra hur stark/mild man vill och gillar inte barnen blomkålsris, servera med ris eller potatis
Gratinerad spetskål

Gratinerad spetskål

Salta och peppra det smälta smöret och häll över kål-halvorna. Funkar till både kött och kyckling – skulle även kunna funka som en egen rätt om man hittar på något mer kul tillbehör, räkna med ca 1/2 spetskål per person beroende på hur stora ni köper. Bryn kål-halvorna ca 4-5min på varje sida så kålen får färg, krossa ett par vitlöksklyftor och stek tillsammans med kålen så den får lite extra smak. Smält resten av smöret och 2 krossade vitlöksklyftor. Strö över den rivna parmesanen och in i ugnen på 200g i 10-15 min så osten får fin färg och kålen känns tillagad helt igenom
Isterband med stuvad vitkål

Isterband med stuvad vitkål

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan vetemjölet. en stund och tillsätt mjölken. Smaksätt med salt och peppar
Gratinerad spetskål

Gratinerad spetskål

Skölj och klyfta löken. Lägg kål och lök i en smord ugnsform. Rör i mjöl och späd med mjölk. Smaksätt såsen med riven vitlök, apelsinskal, timjan och ost
Stuvad vitkål med äpple och curry

Stuvad vitkål med äpple och curry

Nu när det går mot höst vill jag ha lite rejälare och fetare mat som mättar och värmer, salladernas tid är förbi för den här gången
Bruna bönor i legryta

Bruna bönor i legryta

Jag är som bekant ett stort fan av att bunkra upp röror, såser och salsas som man kan göra storkok av, ha i kylen och äta till lite av det mesta
Ostgratinerad vitkål

Ostgratinerad vitkål

Putsa vitkålshuvudet, dela det i fyra klyftor och skär ut stocken. Skär klyftorna ett par gånger tvärs över och koka kålen i lättsaltat vatten
Sötpotatis i panna

Sötpotatis i panna

Bryn lök, chili och vitlök och tillsätt sedan potatis, fond och grädde. Rör i osten och smaka av med salt och peppar
Vitkålsgratäng

Vitkålsgratäng

Det här receptet ramlade jag över på Bevemyrs fina blogg och var tvungen att testa. Passar till vad som helst