Älg

Älg

  • 13 Recept
Tjälknöl

Tjälknöl

Påsken är här och maten förbereds. Hemma hos hos träffas största delen av familjen för att äta påskmiddag tillsammans

Kalops!

I julklapp fick jag en jättefin riktig gjutjärnsgryta från Skeppshult av mina föräldrar. Jag fick även en massa grytbitar av älg så en kalops var ganska självklar att inviga grytan med
Älgkalops

Älgkalops

Skär köttet i tre cm stora kuber. Bryn bitarna i smör. Lägg inte för mycket kött i pannan åt gången, då blir köttet kokt snarare än stekt
Älggryta med pressad potatis

Älggryta med pressad potatis

En gryta som självklart kan göras på annat kött också, jag skulle nog använda nötkött isf.  300g grytbitarsalt och peppar1 dl rött vin0,5 dl soja2 msk kalvfond2 burkar krossade tomater3 strimlade gula lökar2-3 morötter (delade i mindre bitar)2 vitlöksklyftor5 lagerbladsvartpepparkornStek grytbitarna så att de får fin färg, salta och peppra
Älgstek

Älgstek

Älgsteken är klar när innertemperaturen på köttet är 74 grader. 1,5 kg benfri älgstek. 12 krm salt. 11 krm vitpeppar
Portergryta

Portergryta

En klassisk och supergod helgmiddag är detta. Passar perfekt som söndagsmiddag så här på hösten. Blir jättegod på älgkött, men går även att använda nötkött tex högrev, fransyska eller grytbitar
Vilt i lergryta

Vilt i lergryta

Låt lergrytan ligga i blöt några timmar innan den används. Den kan annars spricka. Blanda puré, vinäger, enbär, vitpeppar och olja till en marinad och lägg i en plastpåse
Per Morbergs viltgryta med skogssvamp

Per Morbergs viltgryta med skogssvamp

Dag 1. Gör marinaden. Skala och skiva löken grovt. Blanda den med resten av ingredienserna i en bunke. Lägg köttbitarna i marinaden, täck med plastfolie och ställ bunken i kylen över natten
Älggryta med svamp och paprika

Älggryta med svamp och paprika

Fräs lök, vitlök, morötter, paprika och kantareller i hälften av fettet i en stekgryta ca 5 minuter. Tag upp det på fat