I julklapp fick jag en jättefin riktig gjutjärnsgryta från Skeppshult av mina föräldrar. Jag fick även en massa grytbitar av älg så en kalops var ganska självklar att inviga grytan med
En gryta som självklart kan göras på annat kött också, jag skulle nog använda nötkött isf. 300g grytbitarsalt och peppar1 dl rött vin0,5 dl soja2 msk kalvfond2 burkar krossade tomater3 strimlade gula lökar2-3 morötter (delade i mindre bitar)2 vitlöksklyftor5 lagerbladsvartpepparkornStek grytbitarna så att de får fin färg, salta och peppra
En klassisk och supergod helgmiddag är detta. Passar perfekt som söndagsmiddag så här på hösten. Blir jättegod på älgkött, men går även att använda nötkött tex högrev, fransyska eller grytbitar
Låt lergrytan ligga i blöt några timmar innan den används. Den kan annars spricka. Blanda puré, vinäger, enbär, vitpeppar och olja till en marinad och lägg i en plastpåse
Dag 1. Gör marinaden. Skala och skiva löken grovt. Blanda den med resten av ingredienserna i en bunke. Lägg köttbitarna i marinaden, täck med plastfolie och ställ bunken i kylen över natten