Lägg skivad rabarber och vatten i en kastrull och koka tills rabarbern är mjuk. Blanda rabarberpuré, ägg och socker i en kastrull och värm under omrörning tills det har blivit en kräm
Skölj päronen och skiva dem tunt på mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten blandat med askorbinsyra eller pressad citronsaft, 5 minuter. Lägg upp dem på ollorna i svamp- och frukttorken och torka, 5–6 timmar. Eller lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper och torka i ugnen med luckan på glänt, vid 50° tills de är torra, ca 10 timmar
Ta marmeladen ifrån plattan och tillsätt atamon. 2 burkar5 hg päron, skalade och skurna i små bitar (knappt ett kilo oskalade)1,5 dl vatten1 vaniljstång1 tsk pressad citronsaft5 g riven färsk ingefära3,5 dl syltsockerknappt 1 tsk atamon (konserveringsmedel)Koka päronbitar tillsammans med vatten, vaniljfrön, vaniljstång, citronsaftoch riven ingefära tills päronen är mjuka. Tillsätt syltsocker och låt koka 3-5 minuter till. 5 hg päron, skalade och skurna i små bitar (knappt ett kilo oskalade). 1 tsk pressad citronsaft
Riv skalet och pressa ur saften. Ös upp lite av den heta saften på. Till och med min snälla make Leif gav mig ett långt "Mmmmmmm" när han fick provsmaka, och det hör inte till vanligheterna (att han säger Mmmmm alltså)
Ingredienser Portioner. 1 l 1 kg salladskål 3/4 dl salt 2 msk chilipeppar (torkat pulver) 1 1/2 msk asiatisk fisksås 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk riven ingefära 2 dl finhackad purjolök 2 tsk strösocker Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Skala och skär eventuellt bort fula delar av rabarberna. Dela också vaniljstången och skrapa ur fröna som du låter koka med tillsammans med rabarber och den urskrapade stången