Sylt, saft och inläggningar

Sylt, saft och inläggningar

  • 22 Recept
Rabarbercurd

Rabarbercurd

Lägg skivad rabarber och vatten i en kastrull och koka tills rabarbern är mjuk. Blanda rabarberpuré, ägg och socker i en kastrull och värm under omrörning tills det har blivit en kräm

Chilimarmelad

Riv skalet och pressa ut saften. Kärna ur och finhacka den spanska pepparn. Blanda ner limeskal och -saft i kastrullen och rör i syltsockret
Päronmos

Päronmos

Fördela i stor kastrull och tillsätt några droppar citronsaft. några droppar citronsaft. Skär päronen rena från kärnhus och ev
Torkade päron

Torkade päron

Skölj päronen och skiva dem tunt på mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten blandat med askorbinsyra eller pressad citronsaft, 5 minuter. Lägg upp dem på ollorna i svamp- och frukttorken och torka, 5–6 timmar. Eller lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper och torka i ugnen med luckan på glänt, vid 50° tills de är torra, ca 10 timmar
Päronmarmelad med honung

Päronmarmelad med honung

Pressa citronen och häll saften över päronen. Skala och kärna ur päronen. Skala och skär ingefäran i tunna strimlor
Päronmarmelad med vanilj och ingefära

Päronmarmelad med vanilj och ingefära

Ta marmeladen ifrån plattan och tillsätt atamon. 2 burkar5 hg päron, skalade och skurna i små bitar (knappt ett kilo oskalade)1,5 dl vatten1 vaniljstång1 tsk pressad citronsaft5 g riven färsk ingefära3,5 dl syltsockerknappt 1 tsk atamon (konserveringsmedel)Koka päronbitar tillsammans med vatten, vaniljfrön, vaniljstång, citronsaftoch riven ingefära tills päronen är mjuka. Tillsätt syltsocker och låt koka 3-5 minuter till. 5 hg päron, skalade och skurna i små bitar (knappt ett kilo oskalade). 1 tsk pressad citronsaft
Smarrig päronmarmelad med ingefära & valnöt

Smarrig päronmarmelad med ingefära & valnöt

Riv skalet och pressa ur saften. Ös upp lite av den heta saften på. Till och med min snälla make Leif gav mig ett långt "Mmmmmmm" när han fick provsmaka, och det hör inte till vanligheterna (att han säger Mmmmm alltså)
Kimchi

Kimchi

Ingredienser Portioner. 1 l 1 kg salladskål 3/4 dl salt 2 msk chilipeppar (torkat pulver) 1 1/2 msk asiatisk fisksås 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk riven ingefära 2 dl finhackad purjolök 2 tsk strösocker Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Syrénsaft på Johannes vis

Syrénsaft på Johannes vis

Vi blev glatt överrraskade av den fräscha och friska smaken. Vi har provat att göra saft av Syrénblommor
Syrénsaft

Syrénsaft

Saften får en härligt ljusrosa färg och smakar ljuvligt. Skölj klasarna och ta bort alla blad och stjälkar
Syrénsaft

Syrénsaft

Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig
Lemon curd

Lemon curd

Riv skalet från en av citronerna och blanda med pressad saft från alla tre i en kastrull. Låt sjuda och rör till en tjock kräm
Blåbärsmojito

Blåbärsmojito

Så nu står det nya blommor i vasen (jisses så gott liljor doftar), nya bubblor ligger på kylning och fisken till fiskgratängen gosar i citronsaft
Rabarbermojito

Rabarbermojito

Sila genom en finmaskig sil och pressa ur vätskan. Koka ihop vätskan till sirapskonsistens och låt kallna
Rabarber- och vaniljsylt

Rabarber- och vaniljsylt

Skala och skär eventuellt bort fula delar av rabarberna. Dela också vaniljstången och skrapa ur fröna som du låter koka med tillsammans med rabarber och den urskrapade stången