½ vaniljstång, fröna urskrapade. Jag testade både att göra vaniljkola med flingsalt på och att göra lakritskola och båda sorterna blev mycket goda och smakar som helt vanliga kolor
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Ta ut vaniljstången när det är klart. 1 vaniljstång100g smör1 dl ljus sirap 3 dl socker 2 dl vispgräddeGör så här. Ca 25-30 st 1 vaniljstång
Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. VANILJKOLA MED HAVSSALT CA 50 ST. Hälften av smeten ska även innehålla 1 vaniljstång som kokar med i smeten
Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Ta upp vaniljstången. Lägg vaniljstång och frö, grädde, sirap, socker och smör i en kastrull och koka häftigt till 122°. 5 st vaniljstång
Skrapa ur vaniljstången och låt stången koka med. Vaniljkola, ca 50 st. 1/2 vaniljstång. 1/2 vaniljstång Klä en liten braspanna eller form med bakplåtspapper
Tag ur vaniljstången. Igår kväll blev det vaniljkola med flingsalt. 5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver 0. 5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver 0
Blanda allt utom vaniljstången i en tjockbottnad kastrull. Denna vaniljkola brukar vi inte göra varje år - vi har nog bara gjort den ett par gånger - men i år blev den riktigt bra
Viktigast är kanske ändå de två smaksättarna - vaniljstången och flingsaltet. Min egen vaniljkola må vara blott en variant på varianter, men den är en alldeles sällsynt strålande variant