250 g spaghetti. 250 g spaghetti. Meat free Monday är en bra idé. Det blir inte alltid måndag, men minst en vegetarisk middag i veckan tycker jag är en god ambition, både för hälsan och miljön
”Det är många som, okunniga om matlagning, förfäras över vitlök enbart för att de känt stanken av den på andedräkten tillhörande någon som ätit den rå eller dåligt tillagad”, skriver Artusi i inledningen till receptet på tomatsås, som han kallar spaghetti alla rustica
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
300 g spaghetti 2 burkar krossade tomater (à 400 g) 3 klyftor vitlök 1 tsk chiliflakes 70 g parmesanost 0,5 kruka färsk basilika ca 3 msk olivolja, att röra ner i såsen 1 krm strösocker salt olivolja, till stekning
spaghetti med tomatsås och vinkokta musslor. Tomatsåsen kan du göra långt i förväg, det mår den bara gott av men musslorna kan du vänta med tills gästerna har anlänt
Rör ihop pastan med tomatsåsen. 150g Tunn Spaghetti + vatten + salt att koka i2msk Olivolja1st Schalottenlök, grovhackad2st Vitlöksklyftor, grovhackade3dl Cocktailtomater på burk i tomatjuice½dl Vitt vin1msk Tomatpuré1msk Harissa3msk Chilisås1tsk Timjan, mortlad1msk Balsamvinäger1frp Sardellfilér med kapris i olivolja, ca 12st Sardellrullar1-2krm Strösocker½dl Hackad bladpersilja½st Citron, finrivet skal avKalamataoliverReducerad BalsamvinägerHavssalt & svartpeppar från kvarnEv