När det vankas middag som denna brukar vi gå all in när det gäller tillbehören, kokt brysselkål (och Anki envisas fortfarande med att säga fel och kallar dom istället för broccoli), asiagurkor, rödkål, äppelmos, ättiksgurka, gelé, kokta bönor och naturligtvis sån där skedätarsås
Vår värdinna, min vän M, hade tillagat rätten tidigare, men med något annorlunda sås. Det blev en helt fantastisk sås, som jag definitivt borde laga igen
Sänk direkt från högsta- till mellanvärme. Granatäppelsås. Det var också gott med savoykål till detta. Skiva upp ankbröstet och lägg på ett serveringsfat, ringla över lite av såsen
Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. En utsökt lite franskinspirerad rätt är ugnsstekt ankbröst med fyllig rödvinssås och potatisgratäng smaksatt med chevre
Festlig fransk rätt med apelsinsåstill, Canard à l’Orange, som passar fint till nyårsafton. Anka har ett mörkt och smakrikt köttet till skillnad från till exempel kyckling
Ligga där halvfebrig och slumra till Kalle Anka på julafton. Men jag bättrades till slut och en dag stod verkligen fläskfilén med apelsinsåsen på det rustika slagbordet
Mamma gjorde ofta julkalkon på annandan och jag älskar den vita fågeln, den gräddiga såsen, den sötbeska brysselkålen och knackiga hasselbackspotatisar
Receptet på potatisgratängen kan ni hitta här, tillsåsen kan ni hitta receptet här. Ankan kommer att avge lite fett av sig självt, men det räcker inte och tillsätter man inte fett så kommer ankan att bli torr och trist
På tal om fågel, så har jag även lagat rabarbersmaksatt såstillugnsstektanka. Under sen senaste veckan har jag bloggat om både kardemummakryddad rabarbersoppa med vaniljmascarpone och rabarbersås med stjärnanis
Blanka av med smöret (dvs rör i smöret tills det smält). Koka upp vin, vatten, fond, tranbär, socker och apelsinskal, låt koka tills vätskan reducerat till ca hälften
Det som bjöds på till huvudrätt var alltså ugnsstekt ankbröst serverat med potatistoppar, baconinlindad sparris, smörstekt scharlottenlök samt rödvinssås