Blodig ryggbiff med kappa, aubergine och potatiskaka samt rödvinsskyIngredienser, 4 pers4 fina ryggbiffar med kappa, hängmörade1 stor aubergine6 potatisar1 rödlökEkoligiskt smör1 dl gräddeLite sherry1 ost med kraftig smak (på bilden en lokal schweizisk handgjord hårdost)1 charlottenlök eller 1/2 gul lök1 vitlök4 dl rödvin1 persiljekvist1 lagerblad4 vitpepparkorn6 rutor mörk choklad, osötad1 rödbetaBjörnbär att dekorera medGör så här. Lägg aubergineskivorna i en panna, salta och luta pannan mot underlaget, räcker en kvart* Krama ur aubergineskivorna, stek dem snabbt på hög värme så de får lite färg* Riv osten* Varva potatis, rödlök och aubergine i en gratängform med riven ost, litet stänk av sherry och lite grädde* Lägg auberginer överst, de blir som små svarta dödskallar på toppen av gratängen* Skala rödbetan noga och tvätta ordentligt, skär i skivor och koka den sen i vatten och grönsaksbuljong ca 20 min* Sätt in i ugnen, grädda ca 20-30 minuter tills den fått fin färg* Under tiden, skär löken och vitlöken i stora klyftor, fräs i smör tills den fått lite färg* Häll på rödvin och persiljekvist samt pepparkorn och lagerblad, koka ned vinet till cirka hälften* Rör ned chokladen tills den smält, häll i lite köttfond (jag använde hemkokt som jag fryser in)* Tag av från värmen och red av med smörklickar, salta. 4 dl rödvin
Servera köttet med rödvinssåsen, sötpotatis, rostade vitlöksklyftor och yoghurt. Bkanda rödvin i en kastrull tillsammans med balsamvinäger, honung och kött fond