Mjukkaka med sirap recept

Mjukkaka i stekpanna

Mjukkaka i stekpanna

Tillsätt fil och sirap, arbeta ihop till en deg. Kavla ut till ca 0,5 cm tjocklek, nagga och grädda i stekpanna på mediumvärme
Mjukkaka

Mjukkaka

Gör i ordning ett stort jäsningsbord med en tjock filt ovanpå och sedan läggs en bakduk (exempelvis ett gammalt lakan) på filten
Traditionell mjukkaka - i stekpanna

Traditionell mjukkaka - i stekpanna

Hetta upp en stekpanna, sätt plattan på medelstark värme. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, hjortronsalt, grahamsmjöl och rågsikt
Mjukkaka

Mjukkaka

Kavla dom sen runda och efter det med en kruskavel på båda sidor. Häll det sedan över jästen, havregrynen, salt, vetemjölet och sirapen
Mjukkaka

Mjukkaka

Knåda klumparna så dom blir runda och slå sedan ut dom och kavla med en räfflad kavel, lägg sen på bakduk
Mjukkaka i stekpanna

Mjukkaka i stekpanna

Tillsätt fil och sirap, arbeta ihop till en deg. 1ljus sirap1. Kavla ut till ca 0,5 cm tjocklek, nagga och grädda i stekpanna på mediumvärme
Mormors Gahkku/Samiska mjukkakor

Mormors Gahkku/Samiska mjukkakor

Täck med plastfolie och ställ i kyl över natten. Smula ner jästen i vattnet, tillsätt sirap, salt och hälften av mjölet
Mormors Gahkku/Samiska mjukkakor

Mormors Gahkku/Samiska mjukkakor

Täck med plastfolie och ställ i kyl över natten. Smula ner jästen i vattnet, tillsätt sirap, salt och hälften av mjölet
Carinas Tunna Mjukkaka - Recept

Carinas Tunna Mjukkaka - Recept

lit vatten med paltspad, mjölk, eller öl t. ½ dl sirap. Tillsätt vetemjölet i omgångar medan maskinen går
Mjukkaka från Harads (Norrbotten)

Mjukkaka från Harads (Norrbotten)

Värm margarinet med mjölken och låt svalna. Dela degen i lagom stora bullar (med tanke på att de skall kavlas ut på plåten – rätt tunna-beroende på hur stora man vill ha dem)
Fredagsbröd och solroskaka

Fredagsbröd och solroskaka

För bästa resultat använd två fjölar för att vara snabb med bytet i ugnen. Här ska bakas enligt det recept som medföljer, men bara delvis

Mjukkakor

Till de bohuslänska Hönökakorna används vetemjöl, ibland med lite grahamsmjöl för att få fylligare smak

Mjukkakor

Pensla dom medsirapsvatten. 1½ kkp sirap. Krossa fänkålen i mortel. Smält smöret och häll i mjölken låt bli 37 grader

Mjukkaka

Baka ut runda kakor med kaveln och använd sedan en piggkavel för att brödet inte ska dela sig. 2½ dl ljus sirap

Mammas mjukkakor

Nagga med en gaffel och grädda direkt utan att låta dem jäsa. Till sätt sirap, salt och kryddor. Sätt ugnen på 250 grader medan du bakar ut mjukkakorna. 3-4 msk sirap