Levain jan hedh recept

Jan Hedhs choklad-panettone

Jan Hedhs choklad-panettone

Levain. Blanda vattnet med levain, mjöl och socker. Levain. Kör äpplen i en råsaftcentrifug till puré eller kör i matberedare och passera genom en sil tills du har 100 g
Stureby levain

Stureby levain

JanHedh kallar till exempel de första två stegen för mamma och chef, och om jag förstått saken rätt så är det i det här tredje stadiet man har en levain
Snabb och långsam slow food!

Snabb och långsam slow food!

Snarare är det så att deg jäst på surdeg och levain är mer förlåtande när det gäller jästid än deg jäst på bagerijäst
Levainbröd

Levainbröd

Ett sätt att veta om degen är färdigarbetad är att göra det så kallade glutentestet (JanHedhs tips)
Vörtlevain, osötat

Vörtlevain, osötat

Alltså man kokar upp en flaska svagdricka, tänk på att ha en stor kastrull, då det skummar i början. En levain är inte en levain utan en surdeg, det finns färdig surdeg att köpa i affären, men den bidrar bara med smak och inte den jäsförmåga som en levande nymatad surdeg har (och nej, det går inte att mata den köpta surdegen, det funkade inte för mig i alla fall), man kan prova att tillsätta mer jäst för att få brödet att jäsa, men det kommer inte bli samma sak
Pain au pistage

Pain au pistage

Le pain de Lodève med levain enligt JanHedh. Pain au pistage. Idag är det internationella kvinnodagen, och det liksom kryper lite i hela mig, för jag blir besvärad av att den ens ska behöva finnas
Chocklad-panettone på vildjäst.

Chocklad-panettone på vildjäst.

Jag har JanHedh recept bok som jag beställt från Internet, Jag börja läser och hitta ett recept som använde levain i receptet
Levain – ett projekt….

Levain – ett projekt….

Jag började med att kolla igenom JanHedhs böcker, men tyckte att proceduren var väl omständig och allt annat än glasklar, minst sagt

Enklare levain med skållad råg

Jag minns själv hur svårt det var när jag började baka enligt JanHedhs recept på levain. Den senaste tiden har Gustav utvecklat en ny metod för hur vi gör våra levainbröd på Solhaga

Solhaga levain med lantvete

Gustav och jag tog med vårt recept på Solhaga levain till bakkursen med JanHedh. Nu fick vi prova att använda ett helt nytt mjöl från Warbro kvarn
Surdegsbaguetter

Surdegsbaguetter

I JanHedhs bok Bröd och kaffebröd finns ett recept på surdegsbaguetter med levain som smakade så underbart att jag tror att vi skulle kunna leva på detta, enbart
En “chef” med klass

En “chef” med klass

Att baka ett gott Levain bröd tar sin lilla tid om man ska köra allt från början. Den är alltså gjord efter konstens alla regler (JanHedhs regler)
Söndagssurdeg

Söndagssurdeg

Det ska göras både rågsurdeg och levain som ska bli till vetesurdeg. Så ingen rågsurdeg a´ la JanHedh är det inte riktigt men jag testar det här och ser om det fungerar

Han gör en levain deg så komplicerad och mata en surdeg si och så sen arbeta i maskin och spara, vad är det för jäkla tjaffs

Jakten på det halländska brödet, del 1

Tidigare har jag varit väldigt insnöad på ljusa bröd, knapriga baguetter och fluffig levain. En bra utgångspunkt är sursött bröd ur JanHedhs bok Bröd , den har vi dessutom i bakläxa till nästa gång på kursen