Solhagalevain är vårt vita surdegsbröd som vi bakar helt utan jäst. En kompis till mig hade serverat det till några vänner som absolut inte trodde på att det var jästfritt
Lägg degarna med vikytan uppåt så att vikhytan hamnar på plåten när brödet gräddas. Brödet ska inte förvaras i en plast eller papperspåse utan ska bo på en skärbräda med snittytan nedåt
Segt och med helt otrolig smak, precis som det ska smaka tycker jag. Levain är ju det franska ordet för surdeg så brödet är helt enkelt ett ljust surdegsbröd
Ingredienser Portioner. 2 bröd Dag 1, kväll 100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl) 150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl) 150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl) Dag 2, morgon surdeg från gårdagen 500 g vatten (500 g = 5 dl) 10 g jäst 800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl) 1 msk salt (1 msk = 20 g) neutral olja t ex rapsolja Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad 2 valfria frukostprodukter 10
Här har ni äppelkakan som blivit en av höstens bästa fikafavoriter på Solhaga. Det är en fin höst vi har, med högvis av stora fina äpplen som bara rasar ner från träden
Brödet blev underbart gott , med syrlig smak och seg, spröd skorpa, precis som jag vill ha det. Ja det kommer blir fler brödbak på levain framöver, vill testa att baka ett lite grövre bröd också
Ett halvhjärtat försök senare så landade jag med nån degklump som inte alls jäste som den skulle, och jag fick rädda den med lite vanlig jäst i slutänden…helt ok bröd, men det var ingen Levain
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.