En inventering i skafferiet ledde till att det fick bli en sorts egenblandad teriyakilax i stället. Jag hade tänkt göra laxen i ugn med thailändska smaker, men hade slut på fisksåsen nam pla
”Pork teriyaki med nudlar, rostad broccoli, sesam och kimchi”. Servera med t ex ugnsstekt lax. Laxen på bilden är kryddad med salt, sweet chili och vita sesamfrön
Rätterna är (underst från vänster till höger) ris, laxteriyaki med riven daikon, Sumashijiru soppa med räka, citron och morot, (överst från vänster till höger) haricoverts med ingefära, soja, ett glas te och snabb vitkåls pickles med chili och citron
Den klassiska versionen är lite i sötaste laget för mina svenska smaklökar så här har jag bytt ut kycklingen mot lax, dragit ner på sockermängden och fräschat upp teriyakisåsen med lime
Lägg laxen och stek båda sidor att ha lite brun färg. Jag gillar Teriyaki med mycket sås. Sätt ett lock (eftersom lax är oftast tjock, så använd vatten för att koka inuti)