â€Seville orange marmeladeâ€, som marmeladen kallas på engelska, är en alldeles klar, sirapslik marmeladmed långa bittra skalslingor i och en alldeles fantastiskt mustig och god smak
Konsistensen blev helt perfekt och det ironiska med det var att jag fick ett viktigt telefonsamtal just vid den sista kokningen och tappade räkningen på minuterna, därför kan jag tyvärr inte avslöja exakt hur jag gjorde
Blanda alla ingredienser (även den urskrapade vaniljstången) i en gryta och låt koka upp. Vill man använda vanligtsocker istället för syltsocker går det att öka på mängden Melatin, läs på förpackningen hur doseringen ska vara
Koka krusbären i vattnet under lock i några minuter, bären ska koka sönder. Vill du ha en sylt utan större bitar kan du sedan ta kastrullen från värmen och mixa röran med en stavmixer
Den här gången använde jag kärnorna som ger den där speciella körsbärsmaken, plus att jag lät en vaniljstång kokamed i marmeladen, ett tips från en kär kollega som precis som jag är lite insnöad på att pyssla i köket
Med det sagt och ännu en myt avlivad vill jag påminna dig om att enbart plocka från fläderbuskar som du är helt säker på är den typ av fläder som vi kokar flädersaft på
Häll på burk sedan klart (konsistensen blir som marmelad ungifär när den kallnat). Plommonen väges och tvättas samt räknas och kokas sedan med skal och kärna i 30 min under lock med vattnet. Häll sedan i allt utom koriandern, timjan, cayennepeppar och det ev chilipulvret och låt det sedan småkoka igen utan lock i ca 30 min, skumma efter hand bort det vita skummet och rör lite då och då. Tillsätt sedan resten av kryddorna och koka/sjud i ytterligare 25 min och rör lite då och då,. 1 kg socker
Lägg ner rabarbern i en kastrull och tillsätt vattnet, låt koka tills rabarbern blivit mjuk. I detta litterära verk fanns med ett recept på rabarbermarmelad som jag idag har testat att tillaga och med facit i hand så är jag verkligen glad över det