I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten
Doften är ganska stor med toner av karamell, citrus, kanel och colanöt. Smaken är frisk med rejäl kolsyra och inslag av kryddnejlika, kanel, citrus och karamell
Höst för oss är rotsaker, äpplen, intensiva kryddor som kanel, ingefära och kryddnejlika. Viltgryta2 burkar Jackfrukt1 gul lök2 vitlöksklyftor2 morötter1 palsternacka1,5 dl kokosmjölk1 dl krossade tomater5-6 dl vatten2 msk tamarisoja1-2 msk fibersirap (agavesirap ellr honung går också bra)1 äpple (skuren i bitar)1 msk äppelcidervinäger1-2 cm riven färsk ingefära1/2 apelsin (rivet skal och saft)kryddor (på ett ungefär, man får smaka sig fram)1 tsk garam masalaSvart och vitpeppar från kvarn1 tsk kanel1 tsk torkad timjan1 tsk torkad rosmarinHacka lök,vitlök, morötter och palsternacka
Ja, så många du kan knö ned eller har hemma, jag hade två äpplen å tre päron. Nu kan man smaksätta med det man gillar, du kan dofta över kanel, vanilj eller som jag gjorde då jag är barnsligt förtjust i ingefära
Bredde ett skånskt smörrebröd med en skiva rågbröd, smör, skånsk alpost, plommontomat, L’s inlagda gurka och ringblomma, oregano och röd sallad från trädgården
sirap, torkad exotisk frukt, inlagda körsbär. Brödig smak av fullmogna plommon och äpplen. I munnen blir det en fruktig maltkyss, med pomeransspets och kanel
Postat av Helena lördag 12/01 2019 kl. 20. 28 Kommentera. Bäst under 2018. Innan jag kastar mig in i 2019 med full kraft är det på sin plats att summera det gångna året, tycker jag