Frysa lax innan gravning recept

Gingravad lax

Gingravad lax

Det här var första gången jag provade att grava lax själv. Till den gjorde jag en gravlaxssås eller hovmästarsås som det också kallas
Gravad lax med blodapelsin och timjan

Gravad lax med blodapelsin och timjan

Var noga med att frysalaxen i tre dygn innan du gravar den om du inte använder min favorit, Salmalaxen som klarar av att ätas rå direkt
Sill och lax till midsommar

Sill och lax till midsommar

Låt stå i ett dygn innan den serveras. Tänkte ge er lite förslag på goda sillar och gravad lax att göra till midsommar
Påskens gravade laxar

Påskens gravade laxar

Gårdagens påskmiddag var inte alls någon påskmat utan vi hade bestämt oss för att grilla istället men däremot så hade vi en riktig påsklunch med gravad lax och sill
Rödbets- och apelsingravad lax

Rödbets- och apelsingravad lax

I år har jag gjort två olika smaker på gravningen, dels en rödbetsgravad som jag gjort flera gånger tidigare men också en apelsingravad lax

Påskmat LCHF

Ska Du servera den gravade fisken rå, så måste den frysas antingen före eller efter gravningen. Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert
Gravad lax smaksatt med enbär och gin

Gravad lax smaksatt med enbär och gin

Precis som tidigare har jag tagit själva grundreceptet på gravningen (innan kryddningen) från Magnus Eks bok Julbord - Klassisk julmat från Oaxen
Gravad lax till midsommar

Gravad lax till midsommar

Enligt Livsmedelverket behöver odlad lax inte frysas eftersom risken att den fisk innehåller parasiter är ytterst liten
Granrisgravad lax

Granrisgravad lax

Skrapa bort peppar ochgranbarr innanlaxen skärs i tunna skivor. Skär bort ryggbenet från laxen så det blir benfria fileér men låtskinnet sitta kvar
Julsånger och (lite) julstök

Julsånger och (lite) julstök

Det går förstås frysalaxeninnangravningen också men jag gör alltid så här. Laxen är gravad - på klassiskt norrländskt vis

Giftigt

ex gravlax vägrar förstöra fin lax genom att frysa in den men en kock vet att laxen är bra, kan den "vanliga" läsaren se om laxen är bra eller ens veta när fisken fångades och hur den har förvarats

Gravad Lax

Låt laxen ligga i 3 dygn och skrapa av salt och dill. Klipp på ny dill och servera 1 kg laxfile urbenad (2 halvor)

Gravad lax med rosépeppar

När gravningen är klar, skrapa bort kryddorna och skär upp i tunna skivor. 1 st laxfilé med skinn, hel (ca 1,8 kg). Grava laxen i 2 dygn, vänd den 4-5 ggr under tiden. Laxen håller 1-2 veckor i kylen, skär bara upp det som ska ätas per gång så håller den bättre. Man kan även frysalaxen och då håller den 3-6 månader i frysen (tänk på att inte frysa den innangravning då). 1 st laxfilé med skinn, hel (ca 1,8 kg)