Gårdagens påskmiddag var inte alls någon påskmat utan vi hade bestämt oss för att grilla istället men däremot så hade vi en riktig påsklunch med gravad lax och sill
Ska Du servera den gravade fisken rå, så måste den frysas antingen före eller efter gravningen. Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert
ex gravlax vägrar förstöra fin lax genom att frysa in den men en kock vet att laxen är bra, kan den "vanliga" läsaren se om laxen är bra eller ens veta när fisken fångades och hur den har förvarats
När gravningen är klar, skrapa bort kryddorna och skär upp i tunna skivor. 1 st laxfilé med skinn, hel (ca 1,8 kg). Grava laxen i 2 dygn, vänd den 4-5 ggr under tiden. Laxen håller 1-2 veckor i kylen, skär bara upp det som ska ätas per gång så håller den bättre. Man kan även frysalaxen och då håller den 3-6 månader i frysen (tänk på att inte frysa den innangravning då). 1 st laxfilé med skinn, hel (ca 1,8 kg)