Neråt i prisklass kom först fransyska och sedan ytterlår som jag tycker blir för torrt. Äpplena bör vara syrliga (matäpplen sade man förr i tiden) så att inte såsen blir för söt
Säsongen för svenska äpplen är inte slut, för odlarna har numera mycket bättre lagringsmöjligheter. SJÖMANSBIFF 400-500 g nötkött av innanlår, ytterlår, rostbiff, högrev i tunna skivor2 msk smör2 tsk salt1 kryddmått vitpeppar3 stora gula lökar12 medelstora skalade potatisar1/2 flaska öl (33 cl), lättöl går bra och mörkt öl blir mycker gott, kan uteslutas3-4 dl vatten1/2 buljongtärning, kan uteslutas1/2 lagerblad, kan uteslutas1 tsk soja, kan uteslutas några droppar Worcestersås, kan uteslutasSkär köttet i skivor och dela dem i stora bitar
Skär det färska fläsket i strimlor på längden, Kärna ur och skala och skär äpplet i stavar. 8 skivor oxinnanlår eller ytterlår (ca. 1 st stort äpple. 8 skivor oxinnanlår eller ytterlår (ca. 1 st stort äpple
Ner med lök, älg, bacon, äpple, äh va tusan, ner med kycklinglevermoussen också i köttkvarnen. 500 g ytterlår av älg. Älgpaté 500 g ytterlår av älg 200 g kycklinlevermousse 120 g jägarbacon 1 äpple 150 g gul lök 1 ägg 1 dl creme fraiche färsk timjan, en halv kruka och finhackad oregano, kanske en msk torkad salt, kanske knappt en matsked, peppar 3-4 nävar förvällda gula kantareller smör och olja. 500 g ytterlår av älg. 500 g ytterlår av älg. 1 äpple
Men självklart kan man byta nötbogen mot exempelvis högrev eller ytterlår. Dagens köttgryta är en höstig variant som är smaksatt med äpple, dessutom får köttet sällskap av morötter och champinjoner