Gustav Trägårdh, den senaste i raden, har smaksatt sin crème fraiche med dill, vinäger och svartpeppar, och den använde jag i detta recept, en soppa, eller snarare en soppgryta med fisk och grönsaker
Vad är det som är krämigt och lent, med pigga toner av vin och fylliga smaker av musslor och räkor. Krämig linguine med musslor, räkor, crème fraiche & vin (naturligtvis)
Rör runt, höj värmen och tillsätt vinet. 12-3 dl rött vin. 11 stor lök 5 klyftor vitlök 1 morot 1 bit rotselleri, liten 2 auberginer, mellanstora ca 200 g färska lasagneplattor 4 msk olivolja 2 msk tomatpuré 2-3 dl rött vin 500 g krossade tomater salt och peppar 1 kruka basilika 3 dl crème fraîche 2 msk mjölk, eller vatten 200 g riven ostSätt ugnen på 200 grader Hacka löken och vitlöken. Låt vinet koka kraftigt i 2 minuter
Vitt vin går också fint, men bubbel är ju festligare. Häll på vin och låt det koka in ett par minuter. Crème Ninon, 4 portioner av förrättsstorlek2 schalottenlökar1 vitlöksklyfta0,75 dl vitt vin300 g frysta, gröna ärter1 hönsbuljongtärning3 dl vatten2 msk pressad citronsaft0,5 tsk torkad timjan1 msk crème fraiche (kan uteslutas)saltvitpeppar----------1,5 dl vispgräddeca 1 dl champagne. 0,75 dl vitt vin
Jag förknippar fest och champagne - eller mousserande vin - med varandra. Servera soppan med en klick lättvispad grädde och häll sedan en skvätt mousserande vin i precis när soppan ska ätas
Men den passar även till vardags, då kanske lämpligen med en skvätt vitt vin vid tillagningen. För en mer vardaglig variant kan du göra den på bara vitt vin och servera den rakt upp och ner med ett gott bröd