Veggonuggets med jordnötssås, ugnsrostade morötter och sötpotatis.
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Nuggets
1 dl
ströbröd
2-4 msk
vatten
6 dl
kokta kikärtor
2 klyftor
vitlök
1 knivudd
sambal oelek
salt
1 msk
potatismjöl
1 tsk
sesamolja
2 msk
olja
1-2 dl
sesamfrön
olja
Jordnötssås
1/2 dl
jordnötssmör
1/2 st
lime, saften
2 tsk
varmt vatten
1 tsk
riven ingefära
sambal oelek
1-2 tsk
soja
Ugnsrostade grönsaker
7-8 st
morötter
1 st
sötpotatis
salt och olja
Beskrivning
Receptet är för 4 personer.
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötter och sötpotatis, skär i stänger, lägg på en plåt och ringa över olja och strö över salt. Ställ in i ugnen. Låt ugnssteka i ca 20-30 min.
2. Låt ströbröd förvälla i vatten i en skål.
3. Mixa kikärtor med pressad vitlök grovt med mixerstav eller i en blender. Lägg i skålen med ströbröd, salta och rör i sambal oelek och potatismjöl samt sesamolja och olja.
4. Forma smeten till bollar. Lägg sesamfrön på en tallrik och rulla bollarna i sesamfröna. Platta ut dem till nuggets (ca 0,5 cm i tjocklek).
5. Hetta upp en stekpanna och lägg i olja. Stek på medelvärme i ett par minuter på varje sida.
6. Under tiden kan du göra jordnötssåsen. Blanda jordnötssmör med saft av lime, riven ingefära, soja och sambal oelek. Vispa ut med några teskedar varmt vatten till en sås.
Tillbehör: När nuggetsen är klara, servera med ugsrostade morötter, sötpotatis och jordnötssås.
Lägg dom ugnsrostade grönsakerna bredvid och klicka upp såsen. Ingredienser ugnsrostade grönsaker. Till köttet gjorde jag ugnsrostad sötpotatis, med brysselkål och paprika
Toppa med broccolimos, keso, ugnsrostade kikärtor (se receptlänk ovan) och granatäppelkärnor. Men med det sagt älskar jag ändå att komma på nya versioner av ingredienser som jag titt som tätt använder
Sötpotatis är lite av en bortglömd rotsak men det kan vara riktigt gott, speciellt som i det här receptet där jag ökat på sötman med honung och sedan balanserat det med balsamvinäger och rostade pinjekärnor
Passar till grillat eller vegetariskt/vegan med massor av smarrig hummus som tillbehör. Tricket att få till riktigt goda ugnsrostade grönsaker är att använda ganska hög temperatur och antingen använda varmluftsugn eller se till att släppa ut ånga ett par gånger under rostningen
Ringla över olivolja och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Det är så himla gott med primörer. Idag valde jag att göra en supersmarrig vårsallad av mina ugnsrostademorötter
Ofta när jag "upptäcker" en ny råvara så blir det gärna en lång radda av matlagning med liknande ingredienser men med olika tillagningssätt och smaksättningar
Lägg i en klick smör och fräs någon minut tillsammans med en hackad scharlottenlök. börja med att steka kantarellerna i en stekpanna utan smör tills vätskan försvunnit
Jag gjorde medvetet en stor sats för att frysa in och ha på lut inför kommande prövningar. Jag ska nämligen göra en operation i käken i morgon igen eftersom infektionen inte vill ge med sig
Fördela färsen i bunken, tillsätt ägget och krydda med salt, peppar samt paprikapulver. Skala och dela morötterna i klyftor, klyfta eller strimla löken
Skiva lök och blanda medmorötter, sallad och tomat. Skala morötternaoch skär i bitar. Nu när det börjar bli varmare vill man ha fräsch och lätt mat och då lagar jag gärna någon god sallad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.