Egentligen hade jag bara velat äta en massa avocado fires till lunch, men det kändes samtidigt lite torftigt, så de fick istället agera tillbehör till min ugnsbakadelax, broccolipuré (med tahini
Tror att färsk dill är min favoritkrydda man kan ha den till så mycket, längtar redan efter julbordets gravade lax som man med fördel fullkomligt dränker i dill
Knäck ägget i en hög mixerskål, tillsätt senap och vinäger, låt stå och få rumstemperatur. I fredags fick vi i alla fall till en rätt med lax, ugnsbakadlax vilket ju är så himla enkelt och gott
Täcket som läggs över laxen gör du av råriven sötpotatis, crème fraiche, persilja och kryddor. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form och lägg fiskbitarna på pappret
Lägglaxfiléerna i en smord ugnsfast form. Äpplen och fisk har vi parat samman någon gång tidigare, dels en ljummen äppelsallad med ägg till torsk och i en varm äppelsallad med lök till sill, så att ha det överblivna äpplet i gratängen var vi ganska säkra på skulle funka
Häll grovt salt i botten av en eldfast form och lägg i de gula lökarna (hela med skal) i saltbädden. Dela den rökta laxen i mindre bitar och fördela den över löken
Lägg därefter över den och alla andra övriga ingredienser i en matberedare. ben och putsa laxsen. Lägg den med skinnsidan ner i en ugnsfast form och masera in oljan och honungen samt fördela ut citronskivorna