Att tillaga stek som tjälknöl ger ett extra saftigt, mört och smakrikt kött. Steken har legat i frysen någon månad och jag tyckte tjälknöl var det bästa tillagningssättet eftersom att man lägger in steken direkt i ugnen från frysen
Finhacka vitlöken och tillsätt den i kastrullen. Tjälknöl. Tjälknölen är resultatet av en smått genial tillagningsmetod, där det fortfarande frysta köttet steks i ugn, länge och på låg temperatur
Blanda samman allt utom myntan och vitlöken till lagen. För något år sedan skulle jag göra tjälknöl på älgkött som jag alltid brukar göra men av misstag så tog jag en lammbit och det blev kanongott
Krossa vitlöksklyftorna lätt med baksidan av en kniv, skalet kan vara kvar. Lägg vitlök, citronskal och övriga ingredienser till lagen i en stor kastrull
När knölen var klar skar jag upp den i tunna skivor och bestämde mig för att låta den marinera en stund till i en spontant ihopvispad dressing på japansk soja, tunt strimlad chili och vitlök, en liten dutt vardera av sesamolja och fisksås, en hög citronskal och lite saft samt en skvätt lag från min syltade ingefära
I går hittade jag den och insåg att jag hade världens finaste Tjälknölsprojekt på gång. Vitlök och lök ger lite extra smak och var försiktig med saltet